Мед Атлант

Аменорея у жінок: діагностика та лікування

Порушення менструального циклу виникали, напевне, у кожної жінки. Затримка менструації, біль внизу живота та інше. А чи буває так, що менструація зникає взагалі?

Так. Цей стан називається аменореєю. Коли виникає аменорея, як саме проводиться діагностика та лікування цього стану МІСТО поцікавилось у лікаря гінеколог-ендокринолога, репродуктолога та кандидата медичних наук Наталії Бурко.

“Аменорея – це порушення менструального циклу, яке характеризується відсутністю менструацій впродовж 6 міс. і більше, у жінок віком від 16-45 років, які до того мали регулярні менструальні цикли. Це тривожний симптом не тільки репродуктивних порушень, але й інших серйозних захворювань:нейроендокринних, генетичних та соматичних”, – каже Наталія Бурко.

Лікарка наголошує, що аменорею викликають й інші серйозні захворювання, такі як нейроендокринні, генетичні та соматичні.

Слід пам’ятати, що у житті жінки існують стани, при яких відсутність менструальної функції вважається нормою – це вагітність, лактація, постменопаузальний період. Таку аменорею називають фізіологічною і, як правило, вона не потребує корекції.

Тоді як патологічна аменорея розвивається внаслідок певних функціональних чи органічних змін в організмі й вимагає своєчасної діагностики та лікування.

Причини аменореї

Причин, які можуть призвести до виникнення аменореї є безліч, і вони є надто різні по своїй складності. Це можуть бути:

  • серйозні генетичні захворювання зі зміною каріотипу жінки;
  • аномалії розвитку матки, яєчників, піхви, дівочої пліви;
  • затримка статевого розвитку у дівчинки-підлітка;
  • порушення функціонування ендокринних залоз (гіпоталамус, гіпофіз, яєчник, наднирники) ;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • злоякісні або доброякісні новоутвори;
  • цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, ожиріння;
  • передчасне виснаження яєчників;
  • стрес, психоемоційне виснаження;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • порушення харчової поведінки, низькокалорійні дієти;
  • перенесена променева хвороба та хімієтерапія;
  • аутоімунні захворювання;
  • неконтрольоване приймання гормональних препаратів;
  • шкідливі звички (наркотичні речовини);
  • постопераційні ятрогенні причини(зарощення каналу шийки матки, внутрішньоматкові злуки).

Види, клінічні прояви та наслідки аменореї

В залежності від причин, періоду появи, в клінічній практиці розрізняють різні види аменореї, додає Наталія Бурко.

За механізмом виникнення, розрізняють так звану істинну (справжню) аменорею – вона обумовлена органічними й функціональними порушеннями в органах репродуктивної системи, зміною взаємозв’язків між різними рівнями регуляції менструального циклу, внаслідок чого, втрачається його регулярність та циклічність.

Існує поняття так званої хибної аменореї, коли регуляція менструального циклу не порушується, а відтоку менструальної крові немає, внаслідок механічних перешкод, в більшості випадків це зумовлено аномаліями розвитку матки, цервікального каналу, піхви.

За періодом виникнення розрізняють первинну аменорею – відсутні менструації у дівчаток-підлітків після 16 років, які до того раніше не мали жодної спонтанної менструації. Окрім ендокринних, генетичних причин такої аменореї, досить часто діагностуємо аномалії розвитку внутрішніх статевих органів. Як правило, у таких пацієнтів можемо відмічати затримку статевого та фізичного розвитку, відсутність оволосіння по жіночому типу, недорозвиненість молочних залоз.

Вторинна аменорея – це втрата менструацій більше як на 6 місяців. Найбільш частими причинами даного виду аменореї є перенесений стресовий фактор, психоемоційне виснаження, різка втрата маси тіла на 10-15 %, інтенсивні фізичні тренування з виснажливими низькокалорійними дієтами.

“Усі ці, чи інші вищевказані, чинники викликають порушення у надскладній системі регуляції менструального циклу, зі зниженням синтезу яєчниками статевих гормонів (естрогенів, прогестерону). Внаслідок естрогендефіциту, жінка втрачає не тільки менструальну, репродуктивну функцію, а й матиме ряд інших скарг з боку органів і систем, які теж реагують на зниження концентрації статевих гормонів. Частими симптомами, які супроводжують аменорею є загальна слабість, підвищена втомлюваність, зниження пам’яті, уваги, роздратованість, сухість шкіри та слизових, випадіння волосся, безсоння, зниження сексуального потягу, біль у кістках та суглобах”, – каже медикиня.

Лікування аменореї

“У своїй практиці ми стикаємося з різними видами аменореї, але у період сьогодення, коли наші жінки перебувають під впливом тривалого хронічного стресу, психоемоційного вигорання, найбільш частою все-таки є функціональна гіпоталамічна аменорея (її ще можна назвати аменореєю воєнного часу).

Такі жінки, дівчата з даною проблемою, проходять у в «Прикарпатському центрі репродукції людини» повне клініко-лабораторне, гормональне обстеження, УЗД дослідження, при необхідності консультуються суміжними спеціалістами.

В кожному окремому випадку, застосуємо персоніфікований підхід з призначенням, індивідуально підібраних доз, препаратів замісної гормональної терапії, седативних засобів, вітамінно-мінеральних комплексів, рекомендуємо ведення здорового способу життя”, – наголошує Наталія Бурко.

Усвідомлення жінками їхньої проблеми, своєчасна звернення до гінеколога-ендокринолога, модифікація способу життя – все це є запорукою успішного лікування даної патології, відновлення не тільки їхнього репродуктивного здоров’я, але й покращення якості життя в цілому.

Починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...