Мед Атлант

В Івано-Франківську створюють новий реабілітаційний центр для ветеранів

Центр реабілітації для ветеранів, чинних військових та їхніх сімей створюють в Івано-Франківську представники Першого добровольчого хірургічного шпиталю разом з громадською організацією “Спрямована дія”.

Приміщення для майбутнього закладу площею приблизно 200 м² орендують у міської ради. Наразі організатори шукають гроші для завершення ремонту. Про це Суспільному повідомив керівник Першого добровольчого хірургічного шпиталю Станіслав Онищук.

Медична та психологічна допомога

Майбутній центр матиме декілька напрямів. Один з них — медичний. Там працюватимуть лікар-терапевт, травматолог, нарколог та невролог. Другий — психологічний. Він передбачає створення груп самодопомоги сімей чинних, полеглих та зниклих безвісти військовослужбовців, а також групи самодопомоги для ветеранів і військових.

“Це — сучасні методи реінтеграції ветеранів — “рівний рівному”. Військові самі ведуть тематичні групи для військових. Наприклад, проблема пошуку роботи. Вони зустрічаються і це обговорюють, дають поради, підтримують одне одного. Бо хто, як не вони, краще розуміють свої проблеми?” — пояснює Станіслав Онищук.

З його слів, роль тренерів та психологів у групах самодопомоги — допомагати військовим правильно розв’язувати проблеми інших.

“Ще один напрям — це групова психологічна робота, яку веде психолог у парі з ветераном. Військові проходять курс ведення психологічних груп і потім працюють з іншими бійцями у парі із сертифікованим психологом. Фахівець тут грає роль підстрахування, а основну роботу веде підготований ветеран”, — розповідає керівник Першого добровольчого хірургічного шпиталю.

За його словами, реабілітаційний центр запускатимуть в роботу поступово. Станіслав Онищук каже: певні заходи планують проводити у центрі вже з вересня 2023 року. Поступово дороблятимуть медичну та офісну частини завдяки фінансуванню від закордонних донорів, яке отримує Перший добровольчий хірургічний шпиталь.

“Робота хабу буде набагато більшою, ніж та, яку тепер виконує заклад. Тому ми зараз пишемо багато проєктів, аби збільшити фінансування та мати можливість покривати інші витрати. Наприклад, на комунальні послуги, заходи та витрати на додатковий персонал. На ремонт випрошуємо гроші всюди, де можемо. Частину фінансування надали з бюджету міськради. Зокрема один німецький фонд переказав 5 тис. євро на ремонт приміщення для психосоціальної підтримки, де проходитимуть групові зустрічі”, — розповів Станіслав Онищук.

Аби завершити ремонт у приміщеннях майбутнього центру реабілітації, не вистачає приблизно 10-15 тис. євро, каже Станіслав Онищук. За його словами, окрім цих грошей, він шукає благодійників, які зможуть на постійній основі підтримувати цей проєкт.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...