Мед Атлант

Працюємо над помилками

Щоб не загубитися у морі грантових можливостей, підготувати ідеальну заявку та врешті отримати омріяну фінансову підтримку від донорів на розвиток власного бізнесу, потрібно постійно працювати над собою. Підприємці, котрі пишуть проєкти під різноманітні програми, нерідко роблять типові помилки, які заважають їм досягти успіху. Тому, якщо ви отримали чергову відмову від грантодавців, не варто опускати руки, саме час виявити свої промахи та грамотно їх виправити. 

Зараз підприємці найчастіше звертаються до держави за підтримкою у межах програми «Єробота». Найбільші суми фінансування у ній передбачені на переробні підприємства – до 8 мільйонів гривень за умови працевлаштування 25 осіб. Щоправда, наразі ця можливість призупинена. Але найближчим часом бізнес очікує на відновлення прийому заявок, а тому є час підготуватися й доопрацювати свої бізнес-плани, зважаючи на найбільш поширені помилки.  

Ірина Фіщук консультант проєкту USAID “ Економічна підтримка України”,  грантовий гід 

Актуальність інформації

Порядок надання грантів на створення переробних підприємств час від часу оновлюється та змінюється постановою Кабміну. І нерідко підприємці, готуючи свої бізнес-плани, забувають звіритися з діючими вимогами, відтак помиляються, коли прописують витрати чи роблять опис проєкту. Тому для підготовки бізнес-плану потрібно використовувати актуальну інформацію про програму і не забувати, що часом з’являються нові інструкції та роз’яснення. 

За програмою «Єробота» підприємець має право подавати свій бізнес-план до розгляду декілька разів. Але дехто, заповнюючи заявку, використовує фінансовий документ, який розроблявся уже дуже давно, і він може бути неактуальний. Тому при повторній подачі варто ретельно проаналізувати причини відмови та відредагувати бізнес-план згідно з останніми вимогами законодавства.  

Увага до цифр і деталей

Підприємець, який готує й подає бізнес-план, є фахівцем у своїй справі, і часто йому може здаватися, що розписувати всі процеси не потрібно, адже вони й так очевидні. Утім, комісія, яка розглядає заявку, може не зрозуміти тих чи інших деталей, і це відобразиться на загальній оцінці проєкту. Тому опис повинен бути вичерпним, а розрахунки – чіткими. 

Часто трапляється, що підприємці роблять щомісячний розрахунок, тоді як він має бути поквартальним. Тому виходить так, що стосовно оплати праці робітників чи закупівлі обладнання бізнес-план виглядає неправдивим і не може претендувати на високу оцінку. 

Структура – важлива!

Нерідко підприємці помиляються, коли об’єднують у єдину статтю витрат обладнання та матеріали або пишуть, до прикладу, «Маркетинг, реклама і матеріали». Групуючи таким чином, створюють неправильне віднесення витрат. Як наслідок – бізнес-план також виглядає неправдоподібним. Тому потрібно дуже чітко відображати кожну статтю витрат і розуміти, до якої групи вона належить. 

Пам’ятати про співфінансування

Програма, у межах якої виділяються гранти на створення переробних підприємств, передбачає співфінансування. Але трапляється, що підприємці не відображають власні кошти у поданій заявці або прописують їх не у відповідній колонці бізнес-плану. Відтак комісії, що оцінює проєкт, незрозуміло, яка сума співфінансування пропонується підприємцем. 

Окреслити все

Часто буває, що підприємці не повною мірою відображають всі виробничі процеси. Наприклад, підприємство, що закуповує надвелику кількість продуктивного обладнання, забуває включити необхідну вартість на комунальні платежі чи інші суттєві витрати. Водночас навіть без глибокого аналізу бізнес-процесу зрозуміло, що їх варто включити, і без них підприємство працювати не може. 

Місце діяльності

Часто підприємці забувають, що потрібно вказувати фактичне місце провадження підприємницької діяльності – воно повинно бути ідентичним як в заявці, так і в бізнес-плані. 

Не переплутати ключі

Часта помилка – переплутані електронні ключі. До прикладу, директор компанії, що подає заявку, використовує електронний підпис не керівника, а себе як фізичної особи. Це фактично не дозволяє ідентифікувати людину як керівника компанії 

Все повинно бути гармонійно

Нерідко описова частина бізнес-плану має суттєві відмінності від розрахункової. Тому складно співставити, чи йдеться про один і той самий бізнес. Наприклад, якась частина витрат або виробничого процесу не зазначена у розрахунковій частині або ж виникають витрати, які не відображені в описовій. Це може викликати сумніви в оцінювача і призвести до меншої оцінки, ніж та, на яку розраховували підприємці. 

Розуміти, над чим працюєш

Буває, що власники компанії залучають для підготовки бізнес-плану фахівців і не вникають насправді в те, що у ньому написано. Це може стати великою проблемою, оскільки під час співбесіди, яку проходить підприємець, він виглядає некомпетентним, оцінювачі відчувають, що він зовсім не орієнтується в тому, що написано в бізнес-плані. Відповідно це й стає причиною відмови.  

Для якісної підготовки варто спочатку попрацювати над канвою бізнес-плану і тільки після цього викладати її в описову та розрахункову частини в «Дії». Додаткова робота над канвою розширює розуміння підприємця щодо середовища, в якому працює його бізнес, тому стає простіше описати всі бізнес-процеси, що є на підприємстві. Ну і, звичайно, це змушує додатково проаналізувати роботу вашого підприємства, знайти слабкі місця, покращити процеси, що неодмінно сприятиме розвитку компанії.

Ірина Фіщук

консультант проєкту USAID “ Економічна підтримка України”,  грантовий гід 

[email protected]

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...