Мед Атлант

На Франківщині єврейська спільнота планує спорудити меморіал із 300 надгробків

У Снятині  єврейська спільнота планує спорудити меморіал із майже 300 мацев. Їх навесні 2023 року демонтували з тротуару у середмісті.

Про те, хто знайшов ці надгробки, чому декілька десятиліть вони слугували тротуарною плиткою, який вигляд матиме майбутній меморіал, Суспільне розпитало напередодні свята Рош га-Шана у представників єврейської спільноти, місцевих істориків та краєзнавців.

Операційний директор Об’єднаної єврейської громади України Віталій Камозін розповів, що 300 мацев стануть основою меморіалу, щоб вшановувати пам’ять про євреїв Снятина.

“Найстаріша мацева — 1752 року. Але в нас є надгробки, на яких не видно дати, проте за їхнім стилем ми припускаємо, що вони — приблизно кінця XVI століття. Мацеви були у занедбаному стані. Деякі з них повернуті надписами догори. Вони гірше збереглися. А ті, що були з надписами до землі — у задовільному стані”, — пояснює Віталій Камозін.

Мацеви знайшов Сергій Палашовський, який цьогоріч повністю викупив ділянку землі, на якій були надгробки. Чоловік пригадує: коли побачив на тротуарній плитці частини малюнків та надписів, почав дізнаватися більше про історію міста.

“Я — з Тернопільщини, тому почав цікавитися історією Снятина. Довідався, що ці бетонні плити завезли з єврейського кладовища за часів радянської влади. А оскільки я є християнином, то розумію, що це — духовна спадщина єврейського народу. Я вирішив написати до єврейської громади — в Івано-Франківську, Коломийську, Київську синагоги. І єврейська громада дуже швидко відреагувала на це”, — говорить Сергій Палашовський.

Єврейська спільнота організувала розкопки та перевезення надгробків на кладовище. Сергію Палашовському закупили нову тротуарну плитку, щоб він міг облаштувати розорану територію.

Всі ці роботи, каже Віталій Камозін, вартували єврейській громаді орієнтовно 220 тис. грн. Щодо того, чому надгробками замінили тротуарну плитку в Снятині, є дві версії.

“За однією інформацією, це був двір гестапо. Нацисти — це було характерно для них — весь двір вимостили надгробними плитами. Але ми чули й іншу версію, що це зробила у 60-ті роки радянська влада. Для них це також було властиво. Ми не змогли поки знайти верифікованих джерел, чому так сталося”, — говорить операційний директор Об’єднаної єврейської общини Віталій Камозін.

Окрім 300 мацев, які перевезли на кладовище, неподалік, зі слів Віталія Камозіна, є ще 500 надгробних плит, які не встигли розграбувати.

У коментарі Суспільному історик Петро Кірєєв розповів, що у Снятині була велика єврейська громада. Перші згадки про євреїв в цьому місті датуються 1335 роком. А згідно з переписом 1910 року єврейська спільнота становила майже 36% від усього населення міста.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...