Мед Атлант

Очі армії в небі: як бійці 102-ої бригади “полюють” дронами на Запорізькому напрямку

Військовослужбовці 102-ої окремої бригади Сил тероборони захищають країну на Запорізькому напрямку від початку повномасштабного вторгнення. Цілодобово, за допомогою дронів, вони відстежують військових РФ, передають інформацію, а потім позиції росіян “накриває” українська артилерія.

Про свою роботу захисники розповіли журналістам Суспільного Запоріжжя.

Військовослужбовці 102-ої окремої бригади Сил тероборони, зокрема з підрозділу “Чорний Крук”, стежать за пересуванням російської техніки за допомогою квадрокоптера Mavic 3. “Це нашої армії “очі” в небі”,— каже боєць на позивний Скаут:

“Ми знаходимося на чергуванні, заїжджаємо на позицію і, по суті, 24/7 літаємо. Якщо починається обстріл, або інші незрозумілі рухи, ми повинні дати картинку на наше командування, що відбувається на нашому передньому краї”.

У цивільному житті Скаут був приватним підприємцем. Коли почалось повномасштабне вторгнення, вивіз родину за кордон та пішов боронити Україну.

“Ракети прилетіли за 5 кілометрів від мого дому на початку війни. І коли ти розумієш, що твоє місто почали атакувати, — це нормальна реакція йти та захищати свою державу”.

На фронті дрони допомагають не тільки розвідувати інформацію, а й рятують життя військових, розповідає боєць:

“Починається артобстріл наших сусідів. Ми швиденько піднімаємося на дроні, за пару хвилин знаходимо точку, звідки вони працюють, визначаємо на мапі координати та передаємо на артилерію. І за 5 хвилин у відповідь — “вогонь”.

Військовослужбовець на позивний Чорногора каже, квадрокоптер Mavic 3, з яким вони працюють, розвідує як вдень, так і вночі:

“Останній раз ми зловили розвідувальну групу вночі, на підході до нас. Ми її виявили та накрили з міномета”.

Чорногора розповідає, що неодноразово помічали російську техніку. Але щоб вразити ціль самостійно, необхідні ударні дрони:

“При виявленні, наприклад, артилерійських снарядів, треба витратити до 10 артснарядів, щоб прицільно вразити ціль. А дрони-камікадзе — це один-два дрони. І собівартість ураження цілі буде коштувати 600 – 700 доларів.

Військовий Чорногора родом з Івано-Франківщини. Як і побратим, був підприємцем, але в березні 2022 року приєднався до тероборони. Каже, що на початку повномасштабного вторгнення навчальних центрів майже не було, тому вчилися “літати” в бойових умовах:

“У майбутньому хотів би зробити якийсь навчальний центр, щоб вчити охочих літати різними видами дронів, щоб мали бачення, що то таке”.

Військові 102-ої бригади Сил тероборони майже півтора року захищають країну. Кажуть, що мріють про спокійне життя з рідними, але нині головне — перемога.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...