Мед Атлант

Повернувся з-за кордону, аби воювати: прикарпатець на псевдо Італієць збиває дрони з АК-74

Командир розрахунку СПГ-9 74 батальйону 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з Івано-Франківщини на псевдо Італієць жив з сім’єю в Італії вже 23 роки.

В Україну повернувся 22 лютого 2022 року цілеспрямовано – воювати. Каже, що відчував, що війни не уникнути, йдеться на сторінці бригади.

Військовослужбовець облаштував собі місце на спостережному посту і вистежував безпілотники.

“Одного дня вони здійснили масований наліт — були три дрони з вибухівкою, яку хотіли скинути на наші позиції. Перший дрон занесло, і він не долетів до нас. За ним з’явився другий дрон — я почав по ньому стріляти з АК-74 і влучив. Він вибухнув. Зазвичай, якщо ворог втрачає один-два дрони, то третій вони посилають для розвідки. Але цього разу третій дрон був з вибухівкою. Я його теж збив з АК-74, коли він був на підході. Детонація була дуже сильна — мабуть, дрон ніс не звичайну гранату, а щось саморобне з більшою кількістю вибухівки”, — розповідає Італієць.

Боєць каже, що до повномасштабної війни він раз на рік приїжджав на Івано-Франківщину — відвідати маму. Його сім’я живе в Італії.

За його словами, окрім матері, чоловіка з Україною більше нічого не пов’язувало: “Все життя, родина, друзі — все в Італії”.

Там чоловік працював на різних роботах – на олійному заводі, шофером, садив газони, квітники, мив посуд, збирав помідори.

“В Італії людина знає, що має стабільну роботу з гідною зарплатою, щороку стабільно їздить відпочивати, стабільний банківський рахунок, безтурботне життя — так там живуть мільйони наших українців”, — розказує боєць.

З його слів, залишити стабільне, спокійне життя в Європі й поїхати на війну в Україну — це був важкий вибір.

“Як сталося, що я опинився на війні? Я приїхав з Італії за два дні до початку. Приїхав цілеспрямовано — воювати. Ми знали, що війни не уникнути. Приїхавши в Україну, я пішов у військкомат і мене скерували до 102 бригади ТрО”, — згадує Італієць.

Боєць веде вогонь по ворожих позиціях, окопах, бліндажах. Також влучив у російський БТР.

“Я добре вивчив місцевість, де вони перебувають. І знаю, де будуть розвертатися, зупинятися, тож націлюю туди СПГ. Мені допомагають бійці працювати з СПГ, але націлюю завжди сам. Я, звісно ж, не бачу, чи влучаю в ціль, чи ні — відстань велика. Але потім оператор дрона, який мене націлює, повідомляє. Також бійці з передньої лінії можуть сказати: було влучання чи ні. Одного разу вони сказали, що я попав у ворожий БТР”, — розповідає військовослужбовець.

Італієць каже, що його син має італійське громадянство і зараз служить в елітному підрозділі італійської армії “Col Moschin” — це 9 десантно-штурмовий полк Сил спеціального призначення.

“Він почав служити ще до початку війни в Україні. Там був дуже великий конкурс — 48 людей на одне місце. Йому вдалося пройти відбір, і я дуже задоволений, що син там служить. Якби армія НАТО вступила у війну в Україні, мій син разом зі своїм підрозділом був би тут, біля мене”, — розповідає боєць.

Після запису інтерв’ю Італієць збив ще два російські безпілотники.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...