Мед Атлант

Міфи і факти про жіноче здоров’я

У світі існує безліч міфів, забобонів та стереотипів, пов’язаних із жіночим здоров’ям та гігієною. Інформація, що передається через покоління, робить свій внесок у формування цих переконань, які досі впливають на багатьох жінок.

МІСТО вирішило розвінчати кілька таких міфів разом з лікаркою акушер-гінекологом та репродуктологом Уляною Павлик.

Під час місячних не можна займатися спортом

Якщо жінка займається спортом активно і регулярно, то силові тренування на час місячних краще скасувати. Насправді обмеження стосуються перших 3 днів за 5-денного циклу і першого та половини другого дня за 3-денного циклу. Із кардіонавантажень вистачить ходьби і велосипеда, до решти тренувань слід підходити помірковано і без фанатизму. Важливо пам’ятати, що будь-яке навантаження посилюватиме менструальні виділення, а надмірні навантаження можуть спричинити порушення менструального циклу аж до аменореї.

Повільний метаболізм – причини зайвої ваги

Метаболізм, або обмін речовин — це хімічні реакції, які постійно відбуваються в організмі людини, щоб підтримувати роботу органів, відновлювати пошкодження і взаємодіяти з навколишнім середовищем. У всіх різний метаболізм. Саме тому одна людина може їсти піцу на сніданок, обід і вечерю і не набирати жодного кілограма, а інша — сидіти на одних овочах і підраховувати кожну калорію. Тут важливу роль відіграє спадковість — і це або дається від народження, або ні. Також швидкість метаболізму залежить від статі і віку. Наприклад, чоловікам у середньому потрібно більше калорій, ніж жінкам, а з віком метаболізм може сповільнюватися. За даними Mayo Clinic, на противагу поширеній думці, повільний метаболізм рідко спричиняє надмірний набір ваги. Хоча ваш метаболізм впливає на базові енергетичні потреби тіла, але те, скільки ви їсте і п’єте, яка у вас фізична активність, зрештою визначає вашу вагу.

Носіння бюстгальтера на кісточках може викликати рак грудей

Бюстгальтер не впливає на розвиток раку грудей і не сприяє його розвитку. Він ніяк не пов’язаний з мутаціями BRCA1, BRCA2 в генах і щомісячним підвищенням естрогену в крові під час менструації.

Целюліт є лише у жінок із зайвою вагою

Згідно з дослідженням, до розвитку целюліту на руках і ногах може призвести спадкова схильність, оскільки гени впливають на запалення, швидкість кровотоку, рецептори естрогену, структуру сполучної тканини та жирових клітин.

Інші причини целюліту:

  • коливання гормонів.
  • вікові зміни.
  • відсутність фізичної активності.
  • зловживання алкоголем.
  • куріння.
  • різка зміна ваги.

Підвищене споживання жирів і цукру сприяє збільшенню обсягу жирових відкладень. Недостатнє вживання антиоксидантів (наприклад, вітамінів С та Е) знижує здатність організму боротися з запаленням та окислювальним стресом, посилюючи видимість целюліту на стегнах та сідницях.

Менструальний біль не можна полегшити, треба просто терпіти

У деяких щасливиць критичні дні супроводжуються лише невеликим дискомфортом і не заважають повсякденному життю. Але досить багато жінок страждають від болю внизу живота різної інтенсивності.

Хворобливі відчуття напередодні та під час менструації характерні для порушення менструального циклу, яке називають дисменореєю або альгоменореєю. Такі приступи болю виснажують нервову систему, знижують працездатність і обмежують можливість жінки вести звичний образ життя, тому терпіти їх не слід. Лікування дисменореї полягає у полегшенні її симптомів шляхом впливу на механізми, що призводять до виникнення больових відчуттів при місячних, тому жінки можуть тамувати сильний біль знеболюючими пігулками.

Високу ефективність при лікуванні менструального болю показують нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ). Вони пригнічують дію ферменту циклооксигенази, який приймає участь у виробленні простагландинів, одночасно зменшуючи спазм м’язів маточної стінки та кровоносних судин та знижуючи подразливість больових рецепторів. Самолікування безрецептурними знеболювальними препаратами – це тимчасова та ненадійна міра полегшення менструального болю. Для призначення ефективного та безпечного лікування дисменореї необхідно звернутися до лікаря.

Кіста яєчника обов’язково призводить до раку

Кіста яєчника (ретенційна кіста яєчника) – це доброякісне пухлиноподібне утворення в яєчнику, заповнене рідиною. Кісти яєчників займають друге місце серед новоутворень жіночих статевих органів. Найбільш часто розвиваються у жінок репродуктивного віку.

Функціональна кіста яєчника (фолікулярна кіста та кіста жовтого тіла) – це утворення, яке формується в процесі нормального менструального циклу і часто ніяк не проявляє себе клінічно. Розсмоктуються самостійно за 1-2 місяці. Інші види кист (ендометріоїдна, дермоїдна, параоваріальна та інш.) потребують консультації гінеколога та ретельного УЗД для визначення тактики ведення.

Переродження кісти яєчника на рак можливе. Зазвичай малігнізація відбувається, коли немає правильного лікування та кісту виявили запізно. Визначити злоякісність кісти можна тільки за допомогою гістологічного дослідження після її видалення. Інші методи діагностики (УЗД, онкомаркери, аналіз симптомів) визначають лише ризик злоякісності. Навіть результати КТ не є визначальними для встановлення онкологічного діагнозу, якщо немає метастазів.

Жінка не може завагітніти під час менструації

Так. Сперматозоїди зберігають свою життєздатність в статевих шляхах жінки протягом 5 днів, за деякими даними – 7 діб. Наприклад, у жінки менструальний цикл триває 25–26 днів, а місячні – 5–6 днів і якщо статевий акт відбувся на п’ятий день циклу, то овуляція може пройти на 11–12 день. В такому випадку – вагітність можлива. Овуляція в жінки кожного циклу може відбуватись у різний день, тому не варто покладатися на це. Плануйте статеве життя, якщо не готові до вагітності.

Вагітним жінкам вакцинуватися не можна

Вагітним протипоказано вводити живі вакцини – БЦЖ, КПК, від вітряної віспи, ОПВ, ЖЛ (проти жовтої лихоманки), що пов’язано з теоретичними ризиками для плоду. Для вагітних дозволено вакцини від грипу, COVID-19, кашлюка, дифтерії, правця (планова та екстрена вакцинація), гепатиту В та А, пневмококової інфекції (за наявності підвищеного ризику інфікування).

Неживі вакцини від грипу та м-РНК вакцини від COVID-19 дозволені для використання в будь-якому триместрі вагітності і суттєво зменшують ризик захворіти або ж забезпечують легший перебіг захворювань та суттєво знижують ризик ускладнень.

Якщо вагітна раніше не була щеплена від гепатиту В, то варто провести вакцинацію під час вагітності, аби уникнути ризику інфікування та передачі інфекції дитині під час пологів. Інфікування гепатитом В найбільш небезпечним для дітей саме в перший рік їхнього життя через високий ризик розвитку таких ускладнень хвороби, як цироз та рак печінки. Тож майбутній матері варто подбати про власну вакцинацію від гепатиту В, а також не відмовлятись від вакцинації дитини від цієї інфекції в пологовому будинку.

Екстрена вакцинація проти сказу є вакцинацією за життєвими показами (сказ не лікується) і не має протипоказів. У випадку укусу або ослинення твариною з невідомим вакцинальним статусом обов’язково починайте курс щеплень від сказу.


До слова, спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя, провести комплексне обстеження та визначити його причини. Вони нададуть професійну консультацію і підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...