Мед Атлант

У Франківській громаді збирають врожай сої

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» висадило сою одразу на трьох ділянках у селах Радчі, Тисменичанах та Добровлянах.

Загальна площа, де росте ця бобова культура – понад 77 гектарів. Розпочали збір врожаю з села Добровляни. Тут висадили сою на ділянці близько 11 гектарів. Урожайність, кажуть аграрії хороша – близько 3 тон з гектара, йдеться на сайті міського голови.

«За показниками ми робили попередні аналізи, то лабораторія показала гарні показники: білок високий, порядка 42,6 на вологу речовину. Процедура як і по всіх зернових і бобових: спочатку необхідно досушити, дочистити, а далі вже будемо бачити, куди реалізувати за кращою ціною», – каже т.в.о. директора КП «Франківськ Агро» Дмитро Сергенюк.

Ділянка розташована поза межами населеного пункту – між селами Добровляни та Узин. Земля пустувала, не оброблялася та була занедбана, розповідає староста Узинсько-Добровлянського округу Оксана Шалаута. Ідею засіяти комунальні землі між селами люди підтримали, а КП «Франківськ Агро» змогли виростити сою хорошої якості.

«Особливо в цей час, в час війни, земля повинна давати урожай. Люди хочуть їсти і продукцію треба обов’язково вирощувати. Коли поле заростає бур’яном і не дає віддачу – це дуже великий гріх. І те, що зараз обробляється, ми маємо тут івано-франківське підприємство і це підтримує села. Продукція повинна бути, народ повинен їсти», – каже староста Узинсько-Добровлянського старостинського округу Оксана Шалаута.

Наступного року комунальні землі, де проводитиме посівну компанію «Франківськ Агро» у селах нашої громади ще буде збільшено удвічі, розповідає Руслан Марцінків. Окрім того, комунальне аграрне підприємство планує брати в оренду паї в людей, оплачуючи за користування.

«З наступного року ми вже будемо брати в людей паї, будемо їх обробляти, люди отримуватимуть гроші за свій пай. Будуть знати, що це комунальне підприємство, що це місцеве підприємство. Є хороший колектив, який вирощує урожай. Це три культури: соя, соняшник і гречка. Ще, ми надіємось, що все-таки нам вдасться в селі Радча зробити парники. Ми над цим працюємо, щоби також була зелень, яка вирощена у нас в парниках», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Після Добровлян «Франківськ Агро» поїде на збір урожаю в Радчу та Тисменичани. Там дозріла до збору соя на ділянках площею близько 66 гектарів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...