Мед Атлант

Як прикарпатські аграрії адаптовують бізнес під час повномасштабної війни

Через проблеми з експортом та зберіганням зернових на підприємстві прикарпатського аграрія Івана Приймака псується від 5 до 7% урожаю.

До повномасштабного вторгнення росіян цей показник становив від 1 до 1,5%. Про труднощі експорту за кордон та врожай 2023 фермер розповів Суспільному.

“Перший врожай: ячмінь, ріпак, пшениця — він уже складений. Більшу частину сої й соняшника зібрали. Погода дозволяє збирати зі стандартною вологістю. Думаю, що за десять днів ми завершимо. І залишається в полі одна кукурудза. Будемо збирати за можливістю зберігання. Якщо не буде такої можливості — стоятиме в полі”, — розповідає Іван Приймак.

Половину свого зернового врожаю прикарпатські аграрії відправляли за кордон, продовжує Іван Приймак. Втім, каже, після 17 липня, коли росія вийшла із “зернової угоди” та заблокувала морський гуманітарний коридор у Чорному морі, головна проблема — знайти місце для зберігання врожаю. На сьогодні, каже аграрій, це здебільшого майстерні та склади.

“Внутрішня переробка — вона є недостатньою. Якщо в мирний час ми мали псування такого товару від 1 до 1,5%, то сьогодні 5-7% зерна псується”, — говорить Іван Приймак.

За його словами, за останні півтора року прикарпатські агробізнеси зазнали збитків, деякі з них — близькі до банкрутства.

“Коли тонна ячменю по 4 тис. грн, тонна пшениці — 5 тис. грн, тонна соняшника — 10 тис. грн з податком на додану вартість, то немає тут ніякого бізнесу, ніякого виробництва”, — додає Іван Приймак.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...