Мед Атлант

У Надвірнянському районі від лептоспірозу померла людина

На сьогодні в Надвірнянському районі зареєстровано два випадки захворювання на лептоспіроз, один з яких, на превеликий жаль, летальний.
Про це інформує  Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворілі тварини (найчастіше гризуни), які  виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також  виділеннями з легенів і статевих органів.  Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, у харчових продуктах – декілька днів. У весняно – осінній періоди лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею. Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах .

Початок захворювання людини найчастіше нагадує ГРВІ. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°C. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), стегнах, попереку, запаморочення, нудота, блювання, можлива втрата свідомості. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються. Характерна хитка хода. Відмічається  почервоніння очей (нагадують кролячі), можлива поява жовтяниці слизової оболонки, часто з’являється герпетичний висип на губах і крилах носа, збільшується печінка та селезінка. Геморагічний синдром проявляється висипом на шкірі, крововиливами, носовими кровотечами, можливе криваве блювання, пронос з домішкою крові.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...