Мед Атлант

У Коломийському навчально-науковому інституті відбулася презентація книги “30 років Незалежності”

У Коломийському навчально-науковому інституті 17 жовтня відбулася презентація книги «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну» відомого журналіста, публіциста, перекладача з французької, культуролога, громадського активіста, члена Національних спілок журналістів і письменників, заступника голови ТО перекладачів НСПУ Тараса Марусика.

Пише пресслужбаПНУ.

У заході взяли участь викладачі та студенти спеціальностей «Середня освіта (українська мова і література)», «Середня освіта (фізична культура)», «Початкова освіта» Коломийського навчально-наукового інституту, викладачі та студенти Коломийського педагогічного фахового коледжу, вчителі та учні Коломийського ліцею № 2.

«Мовне питання в незалежній Україні було від самого початку питанням політики, починаючи від боротьби за державний статус української мови в останні роки існування СРСР. За 30 років Україна пройшла тернистий шлях – від ухвалення змін до Конституції УРСР і закону «Про мови в Українській РСР», відповідно до яких українська мова стала єдиною державною, до ухвалення першого закону про українську мову, закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». З погляду тисячолітньої української історії останнє 30-річчя – це майже мить. Якщо ж судити про цей період за наповненістю, то в ньому вмістилося кілька епох, які змінили і продовжують змінювати Україну. Важливою частиною змін стала боротьба за утвердження української мови. І якщо б ішлося лише про нормальний з позиції здорового глузду процес повернення українській мові природного статусу в Українській державі, все відбулося б набагато легше і швидше. Але боротьба за українську мову – це боротьба проти російської імперії в її історичних різновидах”, – розповів Тарас Марусик.

Звучали цікаві питання до автора від студентів та учнів, також мовну політику в Україні прокоментували директор інституту Юрій Плекан та завідувач кафедри філології Микола Васильчук.

«Боротьба за Мову триває! Дякуємо, Тарасе Павловичу, за цінні думки, Вашу невтомну працю і творчу та натхненну атмосферу у стінах нашого інституту сьогодні», – зазначила доцентка кафедри філології Коломийського інституту Галина Волощук, яка виступила модераторкою заходу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...