Мед Атлант

У Франківську відкрився V Всеукраїнський фестиваль освітніх інновацій. ФОТО

«Сила розуму й добра – заради людства», – під таким гаслом в Івано-Франківську відкрився V Всеукраїнський фестиваль освітніх інновацій. Захід зібрав учнів та студентів усіх навчальних закладів громади.

Кожен з них продемонстрував свою силу у мистецтві, науці та власній майстерності у STEAM-освіті, йдеться на сайті міського голови.

«Ми сьогодні силами освіти демонструємо всьому світові, що ми сьогодні творимо заради перемоги, заради миру в усьому світі, як це і було проголошено в ООН ще в 1945 році. Сьогодні презентовані всі аспекти стем освіти: біохімія, біотехнологія, і математика, і інженерія, і мистецтво. Важко визначити чий найкращий, хоча оргкомітет це мусить визначити, щоби надати подальший розвиток у цій стем-освіті», – розповідає директорка Центру освітніх інновацій Марія Починок.

Загалом на фестивалі в Івано-Франківську представлено майже півсотні локацій. Усі вони різняться між собою, однак кожен стенд – це результат тяжкої праці юних науковців, біохіміків, інженерів, дизайнерів та різьбярів по дереву та інших. 11-річний Віталій Мельничук, учень ліцею №10, сьогодні представляє власну розробку – електронний замок. Ідею шестикласник взяв з інтернету і за 6 днів сам склав свій винахід.

«Це електронний замок. У ньому використовується реле та електронний магніт. Також у ньому є матрична клавіатура, через яку можна вводити пароль. Якщо він правильний, то в нас відкриються двері», – розповідає про свій винахід учень 6-го класу ліцею №10 Віталій Мельничук.

Принцип роботи роборуки, яка може автоматично підіймати вантажі, демонструють студенти коледжу електронних виробів. Кажуть, якщо розробку масштабувати, роборука зможе піднімати значно тяжчі предмети.

«Тут стоїть 4 сервопривода, один, який керує просто вліво-вправо, і два, щоби можна було підняти вантаж. Та один, який його ловить. Сюди можна підключити контролер з PlayStation2, і звичайні акумулятори 18650. Цим можна піднімати неважкі поки що предмети. Але якзщо збільшити все в масштабах, поставити потужні серви, можна буде піднімати вантажі більшого розміру», – розповідає учень 2-го курсу коледжу електронних приладів Олексій Медвідь.

Студенти фізико-технічного факультету Прикарпатського університету принесли на фестиваль пристрої, якими користуються під час лабораторних робіт. Демонструють фізичний зміст приладу та пояснюють різні фізичні явища. Підійшовши до їх стенду, кожен бажаючий може за допомогою студентів зробити будь-який фізичний експеримент.

«Це кільце Гравенадзе. Кулька вільно проходить через це кільце. Якщо тверде тіло нагріти, то воно не зможе пройти через кільце. (нагріває – авт.) О, тепер воно проходить погано. Треба докласти зусиль», – демонструє експеримент студент 2-го курсу фізико-технічного факультету Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника Роман Галіціян.

Різьба по дереву, вироби зі шкіри та кована продукція – учасники фестивалю демонструють не лише наукові новинки, але й те, що зроблено руками та серцем. Усього представлено майже півсотні стендів із роботами учнів та студентів. Уже у середу, 25 жовтня всіх учасників запрошують на другий день фестивалю до Центру освітніх інновацій. Там проводитимуть майстер-класи, стем-заняття та ворк-шопи. Тим часом міський голова Руслан Марцінків наголошує, позашкільна освіта стрімко розвивається та розширюється у громаді.

«Діти мають розвиватися, тим більше, що дуже багато розробок цікавих для військових. Тому діти мають навчитися, Центр освітніх інновацій в Івано-Франківську працює. Запрошую всіх брати участь у гуртковій роботі та творити інновації. Франківськ особливий тим, що дуже велика кількість позашкільних закладів, де діти мають можливість займатися гуртковою роботою. Тому тішимося, що цей фестиваль вже в черговий раз відбувається. Цього разу найчисельніший, бачите, велика кількість учасників з цілої України та приєдналися навіть з-за кордону. Дякуємо освітянам за організацію цього фестивалю», – резюмував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

До слова, минулого року учасники-переможці фестивалю освітніх інновацій розробили дрон-міношукач. Тоді Руслан Марцінків презентував юним винахідникам 35 тисяч гривень, щоби перший екземпляр міношукача успішно запрацював. Зараз винахід школярів активно допомагає військовим розміновувати небезпечні території України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...