Мед Атлант

Освіта у час війни: у Франківську відбувся форум “Освітні діалоги Прикарпаття”

У Франківську відбувся форум “Освітні діалоги Прикарпаття”. Аби обговорити освіту в час війни у Прикарпатському національному університеті зібралися освітяни, експерти, а також радниця Міністерства освіти і науки Лілія Гриневич.

Війна має руйнівний вплив на всі сфери життя нашої країни, зокрема й на освіту. Зараз в Україні кожна десята школа зруйнована, або частково, або повністю.

“Очевидно, що ці школи концентруються на певних територіях. Проте війна впливає на всіх дітей. Сьогодні 75 % школярів мають ознаки стресу, тобто вони гірше запам’ятовують, концентрують увагу. Це говорить про те, що ми повинні далі розвивати зміни у шкільній освіті, зокрема впроваджувати реформу “Нова українська школа”. У нас різні діти на різний час переривали навчання. У деяких областях і десь третина учнів до цього часу навчаються дистанційно. Через це також будуть освітні втрати. Нам потрібно їх подолати. Я радію тому, що після двох років перерви, відновилося фінансування цієї реформи”, – Лілія Гриневич.

Наразі виділено 470 мільйонів гривень на реформу “Нова українська школа”. Лілія Гриневич впевнена, що такі діалоги є корисні і сприяють  розвитку освіти.

За словами ректора ПНУ Ігоря Цепенди, університет впродовж років завжди  був і залишається не тільки великим науковим центром, але й освітнім центром, який аналізує процеси освіти.

“В умовах війни ми показуємо, як можна моделювати різні ситуації. Зокрема, на прикладі Херсонського університету, який сьогодні релокований в Івано-Франківськ та перебуває в тісній взаємодії з нами. Освітяни в час війни підтвердили найважливіший принцип – це освітня солідарність. Практично всі заклади  освіти, які постраждали внаслідок російсько-української агресії знайшли осадок і можливість переформатуватися і реалізуватися», – Ігор Цепенда.

На форумі йшлося про всі освітні процеси, розпочинаючи від дошкілля та завершуючи університетами.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...