Мед Атлант

Прикарпатський університет отримав 300 книг у рамках акції “Українській молоді – європейська книга”

Прикарпатський національний університет отримав 323 книги з Нідерландів і Франції у межах благодійної акції “Українській молоді – європейська книга”. Серед отриманих книг 150 – українською мовою, 19 – французькою, 92 – англійською.

Перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення Богдан Червак зазначив, що ця акція розпочиналася трагічно та одночасно символічно. Оскільки у перші дні повномасштабного вторгення росії на територію України, велика кількість людей на сході та півдні України була змушена покидати рідні домівки і переїжджати до країн Європи. Люди намагалися взяти із собою найнеобхідніші речі. Тоді і з’явилися побажання від переміщених українців щодо передання книг за кордон.

“Я думаю, ми всі пам’ятаємо переповнені вокзали Харкова, Дніпра та інших великих українських міст. Люди втікають і намагаються взяти з собою все необхідне. Коли ми почали допомагати з евакуацією, то ми неодноразово чули прохання про те, щоб ми надіслали їм на чужину українську книжку. Окрім того, чи можна їм надіслати українську дитячу книжку”, – Богдан Червак.

Саме таким чином і започаткували акцію з українськими дитячими книжками. Це підтримали Офіс Президента, Міністерство закордонних справ і волонтери. Зараз у будь-якому європейському місті можна побачити чимало українських книг.  За короткий час у межах акції вдалося передати понад мільйон української продукції.

“Українська книжка за кордоном – це важливий елемент ідентифікації кожної української людини. Згодом ця акція розгалузилася. Ми провели таку акцію стосовно захисників. Почали завозити книги у госпіталі та передавали військовим. Також допомагали бібліотекам на сході України. Тепер настав час, щоб забезпечити бібліотеки університетів  європейськими авторами”, – додав Богдан Червак.

За словами ректора ПНУ Ігоря Цепенди, це визначна подія.

“Така акція повинна супроводжувати нас не тільки один день, а все життя. Це формує не тільки любов до книги, але й прагнення до знань. Те, що ми отримали цю літературу – це такий своєрідний відлік. Радію, що ми маємо можливість долучитися до всеукраїнської акції.”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...