Мед Атлант

Що потрібно знати про анестезію?

Анестезія — процедура, яка блокує проведення нервових імпульсів і зменшує больову, тактильну та температурну чутливість людини. Також під час анестезії можливе зниження рефлексів і м’язового тонусу.

Цей важливий етап медичного лікування дозволяє пацієнтам пережити навіть найскладніші медичні втручання без відчуття болю та стресу. Що треба знати про цю процедуру МІСТУ розповів лікар-анестезіолог, вищої кваліфікаційної категорії, Юрій Волошкевич.

Існує кілька видів анестезії, і кожен з них має свої унікальні особливості та області застосування. Загальна анестезія, наприклад, забезпечує глибокий сон та відсутність свідомості, тим самим дозволяючи хірургам проводити складні операції. Місцева анестезія діє лише в обмеженій області тіла, виключаючи відчуття болю в конкретному місці.

Якої підготовки вимагає загальна анестезія?

Пацієнт має пройти ряд лабораторних обстежень (загальний та біохімічний аналіз крові, коагулограма, загальний аналіз сечі) зробити електрокардіограму і рентген грудної клітки. За добу до планового оперативного втручання має бути оглянутий лікарем анестезіологом. За 6-8 годин до оперативного втручання заборонено прийом твердої їжі, а за 2-4 години заборонено прийом рідини.

Наскільки безпечною є анестезія?

Звичайно, певні ризики і ускладнення є, як і на будь-які медичні процедури, але більшою мірою, вони пов’язані з фізичним станом і супутніми хронічними захворюваннями. Сучасна анестезіологія є безпечною і ризик ускладнень є мінімальним.

Чи може виникнути алергія на анестезію?

Теоретично алергічна реакція може бути на будь-які препарати та речовини. Насправді алергічні реакції виникають дуже рідко, тому рутинні внутрішньошкірні проби на чутливість проводять на парентеральні антибіотики і місцеві анестетики. Якщо пацієнт в анамнезі має важкі алергічні реакції, то він перед операцією направляється в спеціалізовані алергологічні центри для проведення проб. В операційній є завжди необхідне обладнання та медикаменти для надання допомоги при алергічних реакціях.

Чи є ризик прокинутись під час операції?

В сучасній анестезіологічній практиці, де використовується сучасне обладнання для наркозу, моніторингу стану пацієнта і глибини анестезії – пробудження під час операції практично неможливе.

Потенційні ризики або ускладнення анестезії

Як правило, ризики та ускладнення пов’язані із супутніми захворюваннями пацієнтів. У соматично здорових пацієнтів можливе виникнення таких побічних ефектів, як післяопераційна нудота і блювота, тремор через втрату тепла під час анестезії, пирхоти в горлі через інтубаційну трубку та біль в місці післяопераційної рани. Всі ці небажані ефекти зводяться до мінімуму при ретельно виконаній роботі та профілактичних заходах.

Скільки часу треба на відновлення після анестезії?

У Прикарпатському центрі репродукції людини використовується сучасна інгаляційна анестезія, тому пробудження є швидким і якісним попри тривалість оперативного втручання. Звичайно, відновлення залежить від об’єму оперативного втручання – при невеликих оперативних втручаннях воно буде тривати декілька годин, складні оперативні втручання потребують для відновлення 2-3 доби.

Анестезія, будучи невід’ємною частиною медичної практики, відкриває нові можливості для проведення найскладніших медичних втручань, допомагаючи пацієнтам подолати біль та стрес і повернутися до повноцінного життя.

До слова, спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя, провести комплексне обстеження та визначити його причини. Вони нададуть професійну консультацію і підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...