Мед Атлант

Квартира — у власності військового. Івано-Франківський апеляційний суд задовольнив позов сім’ї Савчуків

Івано-Франківський апеляційний суд 19 грудня закінчив розгляд справи про квартиру сім’ї військовослужбовця Руслана Савчука, яку хоче відсудити підприємець Олександр Табахарнюк.

Суддя Василь Фединяк зачитав рішення, згідно з яким помешкання залишається у власності родини Савчуків, повідомила кореспондентка Суспільного з місця події.

Засідання розпочали з повідомлення про те, що суд отримав документи від Івано-Франківської міської ради, коли будинок, в якому розташована квартира, був прийнятий в експлуатацію.

“Готовність об’єкта до експлуатації датована Державною архітектурно-будівельною інспекцією в Івано-Франківській області від 17 грудня 2014 року. Що стосується договору дольової участі, укладеної між Пірусом та Ольшанецькими, це є акт передачі. Відділ реєстрації права власності надіслав нам реєстраційну справу з виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради”, — повідомив Василь Фединяк.

Після цього суддя оголосив судові дебати. Під час них адвокат сина військовослужбовця Руслана Савчука — Дениса — Володимир Круць сказав, що в діях Олександра Табахарнюка було кілька порушень.

“Просимо суд звернути увагу, що Табахарнюк порушив строк позовної давності звернення до суду з вимогами щодо повернення і витребування такої квартири. Це дає нам право стверджувати, що відсутні будь-які правові підстави для вимагання квартири у сім’ї Савчуків”, — говорить Володимир Круць.

Натомість Роман Савчук — адвокат підприємця Олександра Табахарнюка, якого не було на засіданні, заперечив, що строк позовної давності порушений.

“Табахарнюк дізнався про порушення свого права наприкінці 2021 року, тобто, фактично, позовна давність не пропущена. Але, спростовуючи доводи сторін, ми говоримо про те, що в нас фігурує дата — 2017 рік. У нас такого питання конкретно немає. Враховуючи, що був уведений карантин, строки давності згідно з перехідними прикінцевими положеннями були зупинені”, — каже Роман Савчук.

Після обговорення в нарадчій кімнаті суддя Василь Фединюк зачитав рішення, згідно з яким суд залишив квартиру у власності сім’ї військового Руслана Савчука: “Апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу представника Дениса Савчука, адвоката Володимира Круця та апеляційну скаргу Галини Савчук задовольнити. Рішення Івано-Франківського міського суду від 2 серпня 2003 року скасувати.”

Суддя додав: рішення апеляційного суду протягом 30 днів можна оскаржити у Верховному Суді України.

Син військовослужбовця Руслана Савчука — Денис сподівається на справедливе рішення в разі подання касації.

“На цей час в Україні є багато шпарин у законі. Але, як на мене, суд є якраз для того, щоб їх “присікати”, як це було зроблено й сьогодні”, — додає Денис Савчук.

Ця судова тяганина триває для сім’ї Савчуків майже два роки. Галина Савчук каже, що теж сподівається, що Олександр Табахарнюк не подаватиме касацію.

“Ми до всього готові, а як інакше? Куди ми на старість? Ми вже не заробимо. По-перше, чоловік — на фронті. У нього проблеми з ногами. Я теж вже не в такому віці, щоб могла поїхати десь за кордон, заробити знову. Але чому я маю власні гроші, які заробила, комусь дарувати?” — говорить Галина Савчук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...