Мед Атлант

Витрати взяли на себе лікарі. У Калуші 83-річному переселенцю безкоштовно відновили зір

У Калуші 83-річному переселенцю із Запорізької області Івану Семенцю безкоштовно відновили зір, встановивши кристалик у ліве око. Витрати за операцію взяли на себе медики.

Про це Суспільному розповів лікар-офтальмолог Калуської центральної районної лікарні Ярослав Бук.

До операції Іван Семенець розрізняв тільки частини доби й трохи бачив кольори. Чоловіка прооперували лікарі Ярослав Бук та Володимир Мельник. Це хірургічне втручання коштувало 21 тис. грн.

“У нього були зрілі вікові катаракти на обох очах. У всьому світі такі захворювання лікуються тільки хірургічним способом. Оперативне лікування ми зробили на одному оці — одразу на двох не робиться, бо є ризик інфікування. Наступного дня він вже читав другий, третій рядок. Пацієнт сам себе обслуговував. З радості він плакав, це — правда”, — розповів лікар-офтальмолог Ярослав Бук.

Іван Семенець наразі живе в Калуському геріатричному центрі. Чоловік каже: приїхати на Івано-Франківщину зі села у Запорізькій області допомогли волонтери. Дідусь вирішив перебратися через те, що у 2023 році повністю втратив зір.

“Спочатку праве око почало погано все “показувати”, сльозилося, а згодом — і ліве “пішло тією ж дорогою”. Коли мені потрібно було в кухню пройти, я йшов, тримаючись за шнурок. І знову — назад, у хату. І все”, — згадує Іван Семенець.

Зараз в його будинку у селі на Запоріжжі живуть українські військові. Бійці обіцяли платити за електроенергію.

Іван Семенець розповідає: вже повідомив свою племінницю, яка живе у Запоріжжі, про те, що він — зрячий.

“Вона теж задоволена і рада, що я хоча б бачу людей, орієнтуюся, ходжу, що мене ніхто не водить, як до операції. Тоді всюди водили під руку. Читати я поки не можу, мені треба окуляри, але їх мені поки не радять носити ще місяців два-три. А потім потрібно буде йти до окуліста”, — каже Іван Семенець.

Директор Калуського геріатричного центру Василь Ільницький розповідає, що Іван Семенець — один з перших мешканців центру, який відкрили у жовтні 2023 року. Чоловік почував себе дуже пригнічено через те, що був незрячим. Тому представники закладу шукали меценатів, які змогли б профінансувати операцію. Після неї, каже директор центру, Іван Семенець став наче іншою людиною.

“Я б сказав, що він до операції перебував у депресивному стані, нічого не хотів. Персонал носив йому страви в кімнату. Іван Семенець соромився йти в загальну кухню з усіма їсти, це для нього був якийсь такий бар’єр, який він не міг подолати. Доглядальниці водили чоловіка під руку, щоб він мав можливість не тільки сидіти чи лежати”, — говорить Василь Ільницький.

За словами лікаря-офтальмолога Ярослава Бука, від часу повномасштабної війни він спільно з Володимиром Мельником зробили для переселенців ще п’ять безкоштовних операцій з відновлення зору.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...