Мед Атлант

Герої України з Івано-Франківщини: кого з воїнів удостоїли найвищого звання у 2023 році

Упродовж 2023 року звання “Герой України” посмертно присвоїли п’ятьом військовослужбовцям з Івано-Франківщини.

Про це Суспільному повідомив начальник відділу Міністерства у справах ветеранів в Івано-Франківській області Володимир Веркалець.

Кого та за які подвиги удостоїли найвищим званням України у 2023 році читайте в матеріалі.

Володимир Барчук

Володимир Барчук народився 24 грудня 1973 року в Коломиї. Навчався у ліцеї № 2. Пізніше переїхав у столицю.

У 2021 році він підписав контракт з теробороною Києва. Вранці 24 лютого 2022 року обороняв аеропорт “Київ”, а потім — Ірпінь та Бучу. Коли 130 батальйон перевели на Харківський напрямок, Володимир Барчук став командиром 8 стрілецької роти.

Герой України Володимир Барчук
Військовослужбовець Володимир Барчук. Фото: Facebook/Богдан Станіславський

Воїн загинув 22 червня 2022 року під час виконання бойового завдання у селі Дементіївка Харківської області. Військовослужбовця поховали у місті Боярка на Київщині.

8 липня 2023 року президент підписав указ про присвоєння Володимиру Барчуку звання “Герой України” з наданням ордена “Золота Зірка”.

9 листопада 2023 року бійцю присвоїли звання “Почесний громадянин міста Коломия”.

Брати Бутусіни

Брати Роман та Леонід Бутусіни підписали контракт із ЗСУ у 2020 році. Бійці воювали в зоні ООС, а також боронили країну від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зокрема, з 25 лютого 2022 року вони відбивали наступ росіян на Київщині та Чернігівщині.

Роман та Леонід Бутусіни

Роман і Леонід Бутусіни полягли у Чернігівській області у березні 2022 року.

Батько військовослужбовців, доброволець Олег Бутусін розповів про обставини загибелі своїх синів та показав місце у селі Лукашівка, де вони прийняли свій останній бій. Там встановили пам’ятний хрест.

4 квітня 2023 року бійців поховали у Калуші на Алеї слави.

Похорон Романа та Леоніда Бутусіних

Укази про присвоєння звання “Герой України” з наданням орденів “Золота Зірка” загиблим військовослужбовцям з Івано-Франківщини, братам Роману та Леоніду Бутусіним президент підписав 8 липня 2023 року.

Батьки виконали бажання полеглого сина Романа. Сім’я Бутусіних взяла на виховання двох прийомних дітей. Окрім них, Олег та Тетяна мають десятеро рідних.

Усиновити дітей, як того хотів Роман з нареченою Оленою, подружжя Бутусіних не змогло, адже батько досі не отримав українське громадянство. Тому діти мають статус прийомних.

Василь Матійчук

Василь Матійчук народився у селі Хімчин Косівського району. Військовий воював поблизу Гуляйполя у складі 74 батальйону 102 окремої бригади Сил територіальної оборони імені полковника Дмитра Вітовського.

Василь Матійчук загинув 8 квітня 2023 року у Запорізькій області. Йому було 32 роки. У військового залишилися матір, сестра та наречена.

Петицію про присвоєння звання “Герой України” посмертно зареєстрував одногрупник та найкращий друг Василя Матійчука з Київського міжнародного університету Максим Сухенко у квітні 2023 року. У липні 2023 вона набрала необхідну кількість голосів.

29 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно Василю Матійчуку.

Мати бійця Любов Матійчук розповіла у коментарі Суспільному, що про найвище звання України синові дізналася від нареченої Василя.

“Коли почула про нагороду, то сказала: “Я не вірю, я плачу”. А наречена Василя відповіла: “Він заслужив”. І так всі побратими говорили. Але ніяка нагорода не поверне мені сина”, — каже Любов Матійчук.

Степан Воробець

Степан Воробець народився 4 червня 1987 року в Коломиї. Він був капітаном Збройних сил України та командиром розвідувальної роти штабного батальйону 24 окремої механізованої бригади оперативного командування “Північ” Сухопутних військ ЗСУ.

Під час російсько-української війни Степан Воробець воював у зоні проведення АТО. Військовий загинув 19 червня 2014 року від кулі снайпера бойовиків поблизу села Закітне Донецької області.

Герой України Степан Воробець

У військового залишилися матір, дві сестри, дружина та двоє синів. Степана Воробця поховали на Алеї героїв у Коломиї, поблизу з могилою першого Героя України російсько-української війни з Прикарпаття Тараса Сенюка.

21 серпня 2014 указом президент Петро Порошенко посмертно нагородив Степана Воробця орденом Богдана Хмельницького I ступеня.

29 вересня 2023 року Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно Степану Воробцю.

Герої України з початку великої війни

Від початку повномасштабної війни звання “Герой України” президент Зеленський присвоїв вісьмом військовослужбовцям з Прикарпаття. З них — четверо загинули. Прижиттєво найвищого звання удостоїли командира підрозділу реактивного артилерійського дивізіону Василя Боєчка, капітана ДБР Віктора Шілімова, пілота Олександра Кукурбу, стрільця-зенітника Романа Гломбу, заступника командира 10 окремої гірсько-штурмової бригади Володимира Потєшкіна. Посмертно — командира танка Віталія Сапила, пілота Степана Тарабалку, командира мінометної батареї Віталія Бондарука.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...