Мед Атлант

Міома матки: Лікар-гінеколог ЦМКЛ назвала ризики та методи лікування найпоширенішого жіночого захворювання

Міома матки досить поширене жіноче захворювання. Однак, проблема в тому, що воно значно помолодшало. Якщо раніше цю хворобу виявляли у жінок після 35-40 років, то зараз лікарі-гінекологи діагностують її навіть у 19-річних дівчат.

Міома матки – це доброякісне новоутворення матки, яке залежить від гормонального стану жінки. Лікар-гінеколог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Христина Сьомак пояснює:

«Як правило, це захворювання не перероджується в рак. Міоми ростуть та розвиваються із сполучної та м’язевої тканини. Локалізації вузлів можуть бути у різних шарах матки. Так само їх ріст і розмір від маленьких до гігнатських (від 0,5 чи 1 см до 10 чи 30 см). Інколи фіброміома матки займає і всю черевну порожнину і тим самим порушує функції суміжних органів (сечового міхура, кишківника та інших)».

Це захворювання небезпечне тим, що воно має свої ускладнення, порушує життя жінки, її психоемоційний та фізичний стан.

«В групі ризику жінки, які мають обмінні чи дисгормональні захворювання. Ті, які не народжували і не лактували до 30, а також в яких в анамнезі є аборти. Часто до міоми може призвести неправильний прийом оральних контрацептивів чи самолікування гінекологічних патологій, використання екстреної контрацепції», – говорить лікар.

На те, що захворювання помолодшало впливає стрес і зміна гормонального стану жінки.

«Міома може розвиватись і від хронічного недосипання. Оскільки неповноцінний сон впливає на гормональну систему, підійметься рівень кортизолу і пролактину», – каже Христина Сьомак.

На ранніх стадіях фіброміома може себе ніяк не проявляти. Її виявляють під час гінекологічного огляду та за допомогою допоміжних методів обстеження (ультразвукова діагностика).

«Коли є симптоматика – це порушення менструальної функції. Жінка може скаржитись на рясні менструації, порушення регулярності циклу, довготривалі, часті менструації, які переростають у кровотечі. Як наслідок – може виникнути анемія. А також наявні болі внизу живота», – говорить лікар-гінеколог ЦМКЛ.

Міому необов’язково видаляти. Лікар-гінеколог вирішує якому лікуванню слід надати перевагу – оперативному чи консервативному.

«Це залежить від можливих ускладнень, віку жінки, її планів щодо дітонародження», – пояснює лікар.

В ЦМКЛ є сучасний метод лікування – емболізація маткових артерій.

«Через стегнову артерію вводяться медичні речовини, які містять емболи. Вони склеюють просвіт маткової артерії і тим самим зупиняється кровопостачання самого вузла. Висока ефективність, майже 90 % жінок задоволені цією процедурою. Вона є мініінвазивною, не використовуємо наркоз при її проведенні. Жінка повертається до звичного способу життя дуже швидко. Час перебування в стаціонарі – доба», – розповідає Христина Сьомак.

Лікар відзначає, що такий метод підходить для жінки, яка в подальшому планує вагітність і народження дитини. При міомі матки не можна здійснювати надмірні фізичні навантаження, піднімати важкі предмети, відвідувати чани, басейни, сауни, а також процедури краси, масажі на ділянки стегон чи низу живота.

З метою діагностики міоми слід відвідувати раз на рік лікаря-гінеколога.

«Діагностувати її потрібно навіть, якщо фіброміома малих розмірів і ніяк себе не проявляє. Встановлюємо її причину, далі обираємо тактику лікування», – каже Христина Сьомак.

Лікар-гінеколог приймає в консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у наш контакт-центр:
+380951031030
+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...