Мед Атлант

Уряд розробляє пільгові програми оренди — соціальну та з правом викупу

У Кабінеті Міністрів розробляють дві пільгові програми, щоб забезпечити громадян житлом, — «Оренда з правом викупу» та «Соціальна оренда».

Про це міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила під час онлайн-виступу на заході «Система доступного орендного житла в Україні».

За її словами, ці два підходи — оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальна оренда — досить поширені на Заході. Свириденко зазначила, що для реалізації програми вже є єдиний державний оператор — «Укрфінжитло», якому держава профінансувала статутний капітал на 50 млрд грн. Цього року держава планує додатково влити в капітал «Укрфінжитло» ще 20 млрд грн.

Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам та таунхаусам або тим, які тільки будуються. Так держава посприяє не лише розв’язанню житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, появі нових робочих місць, пояснила міністерка.

«Найголовніше для нас — забезпечити людей постійним житлом. Також ці процеси сприятимуть формуванню сталої економіки, яка розвивається в унісон з іншими економіками країн Європейського Союзу», — наголосила Свириденко.

Міністерка розповіла, що через російське вторгнення в Україні зруйновано щонайменше 160 тисяч будівель та споруд, приблизно 20 тисяч із них — багатоповерхові. Крім того, тисячі українців залишили свої будинки через окупацію.

Станом на січень в Україні нараховується близько 5 мільйонів внутрішніх переселенців, зазначила Свириденко. Близько 2 мільйонів сімей безповоротно втратили домівку.

Наразі уряд реалізує дві програми, щоб певною мірою задовольнити потребу в житлі. Перша — це «єВідновлення», що передбачає виплату компенсацій українцям, в яких зруйноване або пошкоджене житло. Друга — це програма пільгової іпотеки «єОселя». За її умовами фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...