Мед Атлант

У Франківську презентували роботи художниць з Херсонщини та Харкова. ФОТО

В Асортиментній кімнаті відкрили виставки двох художниць з лівобережної Херсонщини та з Харкова. Всі роботи були створені цієї зими — під час їх перебування у Франківську.

Маргарита Болгар — художниця з Херсонщини. Роботи, представлені на виставці, — це серія-роздуми про роль донатів (тобто, благодійних пожертв та внесків) у суспільстві та в житті окремої людини.

Маргарита Болгар

Вона про те, як народний спільнокошт може змінювати події, долі людей або характер суспільної взаємодії. «Донат» є невипадковим та наразі центральним у мистецькій практиці Маргарити.

“В Івано-Франківську я оговталась від вибухів, в яких жила півтора року. Так, як мою творчість підтримувала європейська організація, я подумала, що це ідеальна тема. По-перше, я виїхала завдяки донатам, по-друге, це про вплив донатів на мою творчість”, – каже Маргарита Болгар.

Донати в роботах Маргарити Болгар наділяються різними — часом метафоричними, часом, майже казковими — властивостями та функціями: це й подарунок, і об’єкт втіхи чи естетичного задоволення, й предмет дискусій та роздумів, і шанс на нове життя.

Ірина Лоскот — художниця з Харкова, яка створює відеороботи та перформанси. Працює з темами екології, памʼяті та ідентифікації.

«Садочок» — це перший мультфільм Ірини Лоскот, створений під час перебування у Франківську. В основі сюжету — дитячі спогади про події в селі Березівка Сумської області.

Ірина Лоскот

“Тема моєї роботи – це нездатність контролювати перебіг подій та згадує ідею «темної екології» Тімоті Мортона. В ній він закликає визнати те, що впливати на явища не завжди в нашій владі. Березівка – село, в якому я перебувала в дитинстві. Не була в ньому багато років, а коли приїхала, побачила, як воно змінилось. Я почала все фотографувати. Це було так дивно, що це місце виглядає таким зруйнованим на противагу моїм спогадам”, – ділиться Ірина Лоскот.

Фрагменти з мультфільму “Садочок”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...