Мед Атлант

Хронічний простатит

Статева функція чоловіка порушується з різних причин. За статистикою більше третини чоловіків в репродуктивному віці страждають різними формами статевих розладів, частою причиною яких є хронічний простатит.

Про це захворювання розповідає завідувач відділення урології та малоінвазивної хірургії Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Ігор Білик.

Хронічний простатит – це запальний процес різного ступеня інтенсивності в передміхуровій залозі. Найцікавіше, що пік цієї патології потрапляє на пік репродуктивного віку чоловіків у віці від 30 до 40 років.

В основі захворювання лежить інфекція різного походження.

«Причиною виникнення хронічних простатитів, як правило, є постійне переохолодження, тривале утримання від сексуальних відносин, малорухомий спосіб життя та шкідливі звички. Ще один фактор – перетримання сечі (мало хто приділяє цьому увагу, але це є великою проблемою серед чоловіків)», – говорить лікар-уролог Ігор Білик.

Простатит – захворювання, яке схильне до хронічного перебігу. У весняно-літній період нерідко спостерігається період ремісії, в осінньо-зимовий – загострення. Симптоматика наростає, посилюється больовий синдром, підвищується температура, з’являються інші симптоми запалення.

Діагноз ставиться на підставі скарг, анамнезу, результатів лабораторних тестів дослідження сперми і секрету простати. Для уточнення діагнозу лікар може призначити УЗД передміхурової залози або уретероскопію.

Лікування простатиту є тривалим і включає в себе не тільки медикаментозну терапію, але також спеціальну дієту і зміну самого способу життя.

«Не прислухайтесь до рекомендацій знайомих або інтернету про можливість вилікуватися за допомогою будь-якого антибіотика. Адже безконтрольний прийом ліків може викликати тільки звикання збудника і необхідність приймати більш потужні препарати», – говорить Ігор Білик.

При лікуванні і в стадії загострення не рекомендується споживати солону і гостру їжу, оскільки ці продукти посилюють запалення. Забороняється також вживання алкогольних і слабоалкогольних напоїв, оскільки спиртові сполуки провокують застійні явища в малому тазу, що призводить до прогресу захворювання. Рекомендується вживання великої кількості рідини і відвари різних сечогінних трав. Необхідно також суворо дотримуватися правил гігієни обох статевих партнерів.

Пацієнту з хронічним простатитом необхідно збільшити фізичну активність, робити спеціально підібраний комплекс вправ, використання спеціальних засобів для запобігання застійних явищ в малому тазу. Також слід дотримуватися оптимального температурного режиму, тобто не переохолоджуватися і не перегріватися.

У статевій сфері фахівці рекомендують дотримуватися регулярних статевих відносин, які завершуються повноцінним сім’явиверженням. Тривале утримання може сприяти посиленню процесу.

Нелікований простатит може привести до значного погіршення якості життя і ускладнень з боку сечостатевої системи, а також до розвитку структурних змін сечовивідних шляхів з подальшим розвитком ниркової недостатності.

У статевому житті запущений простатит може привести до серйозних проблем. При цьому захворюванні порушуються основні функції передміхурової залози, що веде до порушення сім’явиверження, еректильної дисфункції і безпліддя. Проблеми в сексуальному житті стають причиною ряду соматичних і психологічних захворювань.

Лікарі-урологи приймають у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису на консультацію/обстеження телефонуйте у наш контакт-центр:
+380951031030
+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...