Мед Атлант

Рак не чекатиме кінця війни: про важливість скринінгу раку шийки матки у воєнний час

Рак шийки матки є глобальною проблемою громадського здоров’я у всьому світі, зокрема в Україні, і в нашій області. Вважається, що РШМ – це проблема не тільки самої жінки, а й системи охорони здоров’я, – пояснює лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Степан Долик. Йдеться про державну  програму первинної профілактики РШМ (вакцинацію) та вторинну профілактику (цитологічний скринінг), як діагностику та лікування передракових процесів шийки матки.

У структурі всіх форм злоякісних новоутворень жіночого організму РШМ знаходиться на 4-му місці. Щодо України, то серед країн Європи вона посідає 10-те місце за рівнем захворюваності на РШМ, та 6-те місце за рівнем смертності внаслідок цієї хвороби. Світовий показник смертності від РШМ 5,7% на 100 тисяч населення, в Україні – 9% на 100 тисяч населення. Сьогодні в Україні саме РШМ є основною причиною смерті серед жінок репродуктивного віку.

 «Ось уже 2 роки в Україні триває війна, яка чинить глобальний вплив на здоров’я населення. Проблема раку під час війни та після закінчення бойових дій в Україні загостриться. На думку експертів, онкологічна захворюваність і смертність у нашій країні може перевищити довоєнний рівень. На прикладі країн, що перенесли військові конфлікти в минулому столітті, є отримані докази, що вже протягом перших трьох повоєнних років найбільш разюче зростає частота раку шийки матки. – роз’яснює лікар онкогінеколог Степан Долик. – Поряд із канцерогенами, важливими факторами, що впливають на розвиток раку у людей після війни, є масові демографічні переміщення населення, які збільшують ризик передачі онкологічних вірусів. Інфекції, що передаються статевим шляхом, у тому числі внаслідок насильства над мирним населення, посідають особливе місце.»

Враховуючи досвід країн, які брали участь у воєнних конфліктах, можна зробити висновок, що найбільш важливими заходами для зниження онкологічної захворюваності та смертності можуть стати програми первинної (вакцинація) профілактики, вторинної профілактики (цитологічний скринінг, РАР – тест, ВПЛ – скринінг), виявлення та лікування передракових захворювань та станів шийки матки.

Отож, за словами медиків, профілактика раку залишається найслабшою ланкою в системі охорони здоров’я, а не стійке фінансування програми скринінгу – «ахілесовою» п’ятою боротьби із онкологічними захворюваннями. Сьогодні ця проблема боротьби із раком може стати не актуальною, оскільки економіка України підірвана війною. Проте, рак не чекатиме закінчення війни, а проблема РШМ набуває все більшої актуальності. Важливим тут є Указ президента України про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 грудня 2023 року «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень».

«РШМ – проблема системи охорони здоров’я. Існує пряма залежність між захворюваністю та наявністю в країні програм вакцинації, скринінгу і доступу до якісного лікування, – переконана лікар цитолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Оксана Загарук. – Скринінг- це виявлення передпухлинної та пухлинної патології у жінок без будь-яких симптомів захворювання, що проводиться регулярно. Наразі найефективнішими видами скринінгу на РШМ є ПАП-тест (мазок Папаніколау) та ПЛР-тестування на виявлення високоонкогенних вірусів папіломи людини, або їх поєднання – котестування!»

Майже всі випадки РШМ (більше 90%) пов’язані із інфікуванням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом, яка має хронічний і рецидивуючий перебіг. Якщо інфекція довготривало знаходиться в організмі жінки, вона може зумовити появу передракових станів (дисплазій) та раку шийки матки. ПАП- тест-зішкріб клітин для мікроскопічного дослідження нормальних та змінених хворобою клітин шийки матки, для діагностики та виявлення передракових та ракових  клітин.

Лікар цитолог ЛДЦ Мед-Атлант Оксана Загарук, радить пацієнткам віком від 18 до 60 років обов’язково проходити профілактичний гінекологічний огляд не рідше одного разу на рік та цитологічне дослідження або ВПЛ – дослідження (виявлення високоонкогенних вірусів папіломи людини) на РШМ не рідше одного разу на 3 роки або при поєднанні цих методів 1 раз на 5 років. Усі види скринінгових тестів добре виявляють передракові стани та доклінічні, ранні форми РШМ.

Пам’ятайте!!! Рак шийки матки – виліковний!

РШМ – можна попередити!!! Проходьте регулярно онкопрофілактичні огляди з використанням скринінгових тестів!

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...