Мед Атлант

Українців ошукали на понад 45 млн грн, обіцяючи продати дрони для ЗСУ

Поліція заявила про викриття злочинного угруповання, яке ошукало українців більш ніж на 45 мільйонів грн під приводом продажу дронів для українських військових.

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

За даними слідства, потерпілі збирали кошти на безпілотники різних модифікацій та їх компоненти, щоб відправити знайомим військовим у зону бойових дій. Вартість запропонованих дронів була на 20-25% меншою від ринкової, що й привабило покупців.

Зловмисники дійсно виконали декілька перших замовлень, щоб ввести потерпілих в оману. Проте переважна більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей — шахраї розпорядились отриманими коштами на власний розсуд, кажуть у поліції.

Як встановило слідство, 92 людей перерахували шахраям понад 45 мільйонів гривень. Серед ошуканих — громадяни з усіх регіонів України різного віку й професій, яких обʼєднало бажання допомогти українським військовим.

Оплату потерпілі здійснювали готівкою та перерахуванням на банківські картки, криптогаманці та рахунки компаній шахраїв. Після цього кошти виводилися шляхом фіктивного придбання автозапчастин, текстилю та туристичних послуг.

У лютому оперативники провели 7 обшуків за місцем проживання підозрюваних шахраїв на території Києва, Одеської та Волинської областей. Заарештували їхнє майно вартістю понад 4,5 мільйона гривень та 28,6 мільйона гривень на банківських рахунках.

За даними поліції, організували злочинну схему дві жінки, які й раніше використовували надзвичайні ситуації в країні для ошукування громадян. Наприклад, у період блекаутів вони продали та не поставили 40 терміналів Starlink, а в період бензинової кризи продавали недійсні паливні талони. За цими фактами у 2023 році їм вже оголосили підозри, справи перебувають на розгляді в суді.

Цього разу зловмисниці не поставили понад 600 дронів різного типу для потреб Збройних сил України.

Організаторкам та їхньому спільнику оголосили підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 3, 4, 5 ст. 190 Кримінального кодексу).

Основна організаторка тривалий час переховується за кордоном. Наразі поліціянти готуються оголосити її в міжнародний розшук.

Двох інших фігурантів вдалося затримати: їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...