Мед Атлант

Оборона Авдіївки: що відомо про ситуацію на одній із найгарячіших точок фронту

Ситуація в Авдіївці Донецької області, яку російські війська активно штурмують понад чотири місяці, наближається до критичної.

Сьогодні стало відомо, що українські сили відходять із позиції «Зеніт» на південно-східній околиці міста, а повний вихід із Авдіївки, за словами українських та західних експертів, «це лише питання часу».

Також третя штурмова бригада опублікувала відео з підвалів Авдіївського коксохімічного заводу.

“Всередині заводу військові укриваються від постійних обстрілів противника, а медики стабілізують поранених. Навіть тоді, коли від чергових КАБів сиплеться стеля”, — пишуть в бригаді.

Як розвивалася ситуація на напрямку і чим важливе місто – на інфографіці «Слово і діло».

Авдіївка (площа 29 квадратних кілометрів) знаходиться у Покровському районі Донецької області за 15-25 кілометрів від самого Донецька. Через таке розташування місто називають «воротами до Донецька» для ЗСУ, але для окупантів це шлях до подальшої окупації регіону.

Авдіївка опинилася на лінії фронту ще на початку війни на Донбасі. З кінця квітня до кінця липня 2014 року місто було окуповане, ЗСУ звільнили його під час триденної операції.

Оборона міста тривала і після початку повномасштабної війни в Україні: росіяни постійно намагалися просунутися на цьому напрямі, але ЗСУ успішно відбивали їхні атаки.

Проте з початку жовтня окупанти значно активізували бої на Авдіївському напрямку. Незабаром цю битву почали називати однією з найкривавіших з початку повномасштабної війни: за кілька тижнів російська армія втратила більше 100 одиниць бронетехніки та танків, а також щонайменше 4 чотири тисячі осіб. При цьому жодного прориву не сталося.

За місяць боїв, як розповідав тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, росіяни втратили приблизно 10 тисяч людей, понад 100 танків, 250 інших бронемашин, близько півсотні артилерійських систем та 7 літаків Су-25.

Станом на початок грудня окупанти стягнули до міста близько 40 тисяч військовослужбовців, а штурмові дії велися щонайменше у 16 місцях. Наприкінці року до Авдіївки приїжджав президент Володимир Зеленський, а в січні російський диктатор володимир путін назвав цей напрямок «одним із найважливіших».

Ситуація погіршувалася поступово, особливо на фоні снарядного голоду у ЗСУ. На початку лютого повідомлялося, що в місто прориваються російські диверсійно-розвідувальні групи, трохи згодом почалися бої вже в межах міста. За останньою інформацією від аналітиків DeepState, окупанти просуваються на півночі та півдні Авдіївки, намагаючись оточити «Зеніт» та продавити Сили оборони України. Для обстрілів росіяни активно використовують ракети та КАБ.

14 лютого у міській адміністрації повідомили, що єдиний евакуаційний маршрут із Авдіївки повністю прострілюється окупантами. У місті залишилося менше тисячі людей.

У ЗСУ, побоюючись, що росіяни переріжуть основну логістичну артерію, передбачили запасні шляхи.

15 лютого до Авдіївки для підкріплення було передислоковано 3-ту окрему штурмову бригаду. У бригаді вже на місці повідомили, що сили росіян у сім разів перевершують українські, ворог веде постійний наступ, не зважаючи на втрати.

Сьогодні, 16 лютого, було оголошено, що ЗСУ відходять із позиції «Зеніт» на південно-східній околиці Авдіївки, щоб зберегти особовий склад та покращити оперативну обстановку. Як наголосив командувач Олександр Тарнавський, заблокованих українських підрозділів станом на день немає.

Ситуацію в Авдіївці порівнюють із Бахмутом, який росія захопила ціною величезних втрат після місяців жорстоких боїв. Можливе захоплення Авдіївки, на думку аналітиків, матиме насамперед символічне значення для рф: це «перемога» для внутрішньої аудиторії перед перевиборами путіна в березні і на тлі відсутності глобального прогресу на фронті.

Але Авдіївка також важлива через її близькість до окупованого Донецька – для ЗСУ це міг бути плацдарм для можливого наступу, чого й боялася рф. Але у разі захоплення міста російські війська можуть використовувати його як плацдарм для подальшого наступу в Донецькій області. Тим більше, що поряд проходять ключові автомагістралі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...