Мед Атлант

Вороги шлункового-кишкового тракту: лікар-ендоскопіст ЦМКЛ розповів про основні патології ШКТ

Завідувач Ендоскопічного центру діагностики і лікування Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Олександр Гасанов назвав найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та основні причини їх виникнення.

Патологія ШКТ, яка найчастіше зустрічається у пацієнтів – це гастрит. Виникає внаслідок неправильного харчування, а також через вживання алкогольних напоїв та медикаментів.
Симптоми гастриту: біль у верхній частині живота (часто виникає, коли людина голодна). Можливе також здуття, відрижка, а також відчуття кислотності та печії.
Чого не любить шлунково-кишковий тракт?
Несистематичне харчування, переїдання, вживання надмірної кількості гострої їжі, газованих напоїв, а також медикаментів і запивання їх недостатньою кількістю води.

«Особливо хочу звернути увагу на шкідливість вживання таблетки натще, оскільки на сухий шлунок без води вона діє як хімічна речовина, котра подразнює його слизову. Безконтрольний прийом медикаментів викликає не тільки гастрити, але й дуоденіти, запалення стравоходу та прояви інших захворювань товстого кишківника», – відзначає лікар-ендоскопіст.

Олександр Гасанов говорить, що медикаменти для шлунку є «отрутою в малих дозах»:

«Їх потрібно вживати тільки за призначенням лікаря. Більше того, є препарати, які навіть при правильному вживанні, є тропними до слизової шлунку, тобто мають побічну дію – її пошкодження. Тому слід уважно читати інструкцію медикаментів, адже часто вони мають побічні дії».

Досить поширеною зараз є виразкова хвороба.

«Найбільше провокують її виникнення медикаменти та стресові фактори. Проявляється болем у верхній частині живота, особливо натще та полегшення болю після прийому їжі», – відзначає завідувач Ендоскопічного центру діагностики і лікування ЦМКЛ.

Виразка небезпечна 3 факторами:

  • Пенетрація, тобто заглиблення виразки настільки, що вона може прорости до сусіднього органу, наприклад, до підшлункової залози.
  •  Перфорація, тобто тріскання виразки, робиться отвір і ввесь вміст шлунково-кишкового тракту, верхніх відділів, починає переходити у черевну порожнину, появляється перитоніт.
  • Виразкова кровотеча.

«Виразки повністю загоюються, як рани в організмі, залишається тільки маленький рубець. Якщо правильно її пролікувати і надалі слідкувати за станом свого здоров’я, то виразкова хвороба не відновлюється. Втім, якщо людина продовжує переживати емоційні навантаження, утримувати в собі багато інформації (позитивної чи негативної), часто перебувати в стані стресу, то є великий ризик того, що виразка відновиться. А чим більше цих рубців назбирається в шлунку чи в дванадцятипалій кишці, тим більше ця виразкова хвороба деформується», – пояснює лікар.

Рецепт здорового шлунку.

«Більшість хворіб мають основну причину – стрес. Звісно, тяжка ситуація в нашій країні через війну і світ зараз загалом не спокійний, але людина повинна мінімізувати ці впливи на себе і вміти викидати емоції. Оскільки дуже часто хворіють на хвороби ШКТ не ті люди, які емоційні, а ті, які тихі, спокійні і «їдять себе зсередини». Тому кожному потрібно мати якесь власне хоббі, віддушину, чи просто любити спорт, прогулянки чи будь-що інше потрібне саме для вас, що б давало можливість розрядитись і дозволяло забути те, що є недоброго в цьому житті», – каже Олександр Гасанов.

Кожен повинен також слідкувати за своїм харчуванням, вживати тільки свіжі та якісні продукти.

«Взагалі тут немає якогось універсального рецепту правильного харчування, є, звісно, універсальні дієти, але вони не завжди бувають помічні. Кожен повинен спостерігати за собою. Тобто, якщо я їм певні продукти і після цього добре себе почуваю, то я можу продовжувати їх їсти. Людина має відчувати свій організм», – пояснює лікар.

Для запису на консультацію/обстеження до лікарів-ендоскопістів телефонуйте у контакт-центр консультативної поліклініки ЦМКЛ:
+380951031030
+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...