Мед Атлант

Захворювання нирок: лікар ЦМКЛ розповів про симптоми, діагностику та лікування

Найчастішими ознаками наявності хвороби нирок є загальна слабкість, втрата апетиту, сонливість, ранкові набряки під очима, набряки на нижніх кінцівках, біль в попереку, порушення сечовипускання.

Завідувач Центру нефрології, діалізу та трансплантації Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Богдан Вівчаренко відзначає:

«Хвороби нирок слабо себе проявляють і їх часто діагностують уже на пізніх стадіях, оскільки симптоми сприймаються як інше захворювання. В пацієнта може бути наявна артеріальна гіпертензія чи цукровий діабет. Люди не звертають на це увагу, але при цьому страждає функція нирок».

Хвороби нирок себе не проявляють на ранніх стадіях.

«Є багато випадків сімейного полікістозу нирок, коли ниркова тканина заміщається кистами і втрачає свою функцію. Це захворювання є частою причиною подальшого діалізу (нирково замісної терапії). Адже, як правило, люди можуть і не знати, що в них воно є і десь аж в 40 років ця хвороба починає проявлятись», – відзначає лікар.

В ЦМКЛ є можливість пройти всі обстеження (лабораторні, ультразвукові та рентгенелогічні) для діагностики хвороби нирок.

«Важливими є профілактичні огляди та консультації з сімейним лікарем», – говорить Богдан Вівчаренко.

Лікар наголошує, що для здоров’я нирок варто в їжу додавати якомога менше кухонної солі.

«Не слід також багато їсти копченого. Особливо шкідлива для організму солодка газована вода. Варто вести здоровий спосіб життя і не зловживати алкоголем. Слід оберігати себе від шкідливих умов довкілля, хімікатів і різних токсичні речовини також мають вплив на нирки».

Лікар-нефролог приймає у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у контакт-центр:
+380951031030
+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...