Мед Атлант

Понад пів мільярда для ЗСУ

У 2024 році Івано-Франківська міська рада прийняла ряд змін, щоб якомога більше військових змогли отримати допомогу від громади. Відтак у бюджет заклали 527 млн 100 тис. грн на підтримку Збройних сил України.

У відділеннях ЦНАПу останні місяці ажіотаж — подати заяву на отримання різних видів допомог приходять як військові, так і їх родини. А самих послуг дійсно чимало, розповідає директор Департаменту адміністративних послуг Богдан Питель.

Суми виплат збільшили

Приймання документів щодо виділення різного роду допомог для захисників та захисниць відбувалося в Івано-Франківській громаді й торік. Окрім уже наявних програм, у 2024 році додали низку нових та збільшили суми виплат. Усього 12 пунктів, за якими бійці та їх родини мають право отримати кошти.

Суттєвою допомогою є одноразова виплата на спорядження в розмірі 50 тисяч гривень. Порівняно з минулим роком вона зросла більш ніж удвічі для захисників, які боронять Україну в зоні бойових дій. Для тих, хто несе службу на території, де не ведуться активні бої, наприклад, неподалік кордону з Білоруссю, передбачено виплату в розмірі 20 тисяч гривень кожному захисникові Івано-Франківської громади. Саме ця послуга, за словами Богдана Пителя, є найпопулярнішою.

Перелік документів для отримання виплати дуже простий: ідентифікаційний код, довідка про реєстрацію місця проживання, довідка про участь в бойових діях/несення служби та банківський рахунок.

«Якщо бійці, які протягом певного періоду проходили підготовку або несли службу й отримали 20 тисяч, зможуть у цьому році отримати довідку про безпосередню участь у бойових діях та додатково одержати ще 30 тисяч гривень. Ці умови стосуються й ВПО, які зареєстровані у нашій територіальній громаді. Від початку 2024 року по таку допомогу звернулися вже 860 військових і їх заявки перебувають в опрацюванні», — зазначає директор департаменту.

Місто надає виплати й у сфері комунальних послуг. Військовослужбовці, які не мають статусу учасника бойових дій, відповідно не користуються пільгами, можуть отримати одноразову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень. Минулого року сума становила 3 тисячі гривень.

Ще один вид допомоги — це виплата для військових, у яких народилась дитина. Якщо один із батьків або обоє є захисниками України і це підтверджується будь-яким військовим документом, — сім’я отримує 50 тисяч гривень.

Також надається допомога й неповнолітнім дітям військовослужбовців з нагоди дня народження. Сума виплат залежить від кількості неповнолітніх членів сім’ї військового і може становити від 500 до 2 тисяч гривень. Таку ж одноразову виплату — 2 тисячі гривень отримають діти, батько чи мати яких загинули під час виконання бойового завдання або мають інвалідність внаслідок війни.

Надають кошти також на лікування та реабілітацію. Приміром, військові, які отримали контузію чи важке поранення на фронті, можуть отримати 30 тисяч гривень. Окрім стандартного пакета документів, тут знадобиться довідка від лікаря.

І нова програма, яку затвердили у 2024 році, — одноразова допомога військовослужбовцям у розмірі 10 тисяч гривень на відновлення та реабілітацію. Таку допомогу отримають бійці, які з 24 лютого 2022 року беруть (брали) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та отримали направлення від лікарів чи  від медичних служб на проходження реабілітації.

Спростили умови отримання

За даними Департаменту адміністративних послуг, понад тисячу заяв уже подали за перший місяць 2024 року. Для порівняння: торік виплати з бюджету громади отримали 3 700 захисників та захисниць.

Фахівці прогнозують, що цього року програмою підтримки військових скористаються понад 5 тисяч захисників, адже умови стали простішими.

Оформити виплати на будь-який вид допомоги можна як в головному офісі ЦНАПу, так і у всіх його територіальних підрозділах. Для зручності необхідні документи можна подати онлайн на сайті https://www.cnap.if.ua/ у розділі «Послуги для військовослужбовців».

Якщо військовий має доступ до інтернету, йому необхідно лише авторизуватися за допомогою BankID, вибрати категорію виплати та додати скан-копії документів. Далі — профільні департаменти опрацьовують заяву, приймається рішення виконавчого комітету і протягом місяця кошти нараховуються військовому.

Богдан Питель зазначає, що в напрямі доступності виплат зробили все можливе: перелік документів простий, а заяву можна подати онлайн. Кожна послуга має свій унікальний код, їх легко знайти на сайті ЦНАПу по назві, номеру чи розміру платежу.

Розроблено спеціальні брошури «Виплати захисникам і захисницям», у яких зібрано всі види допомог. Також створено Telegram-канал «Франківськ — Захисникам», де можна легко знайти потрібну інформацію.

«Якщо військовослужбовець звертається по допомогу в ЦНАП, працівники перевіряють, які виплати він отримав або може отримати, — розповідає Богдан Питель. — Надалі проводять консультації, адже обмежень немає, і один боєць, за бажанням, може отримати одразу кілька видів виплат. Якщо послуга була замовлена онлайн, але не вистачає певного документа, працівники ЦНАПу зв’язуються з військовим чи з його родиною».

Крім самого військового, подати заявку на допомогу можуть повнолітні члени сім’ї. В такому випадку кошти отримує виключно військовослужбовець на свій банківський рахунок.

Аби відбувалась комунікація між владою та військовими, профільний департамент по взаємодії зі Збройними силами опрацьовує запити і розробляє програму.

«Івано-Франківська громада працює над тим, аби послуги були доступні. Звичайно, що в час війни потрібно підтримувати бійців усіма способами, а основне завдання влади — зробити так, щоб вони відчували себе захищеними. Зі свого боку ми напрацьовуємо максимальне покриття всіх видів і можливостей, щоб допомогти військовослужбовцям», — підсумовує директор Департаменту адміністративних послуг Богдан Питель.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...