Мед Атлант

Рак шийки матки. Перший крок – своєчасна діагностика

Рак шийки матки посідає друге місце серед онкогінекологічної патології та пʼяте місце за смертністю серед жіночого населення в Україні.

Розуміння симптомів та регулярні обстеження можуть допомогти вчасно виявити рак шийки матки й підвищити шанси на успішне лікування. Все, що треба знати про це захворювання МІСТУ розповіла лікар акушер-гінеколог та репродуктолог Уляна Павлик.

Що таке рак шийки матки? Як він виникає?

Рак шийки матки – це злоякісне ураження шийки матки, яке часто розвивається в молодому віці 35-45 років. Він посідає пʼяте місце в структурі загальної онкологічної захворюваності та смертності серед жіночого населення в Україні та друге місце серед онкогінекологічної патології.

Майже всі випадки раку шийки матки (приблизно 70%) пов’язані з інфікуванням вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Здебільшого генотипи ВПЛ зникають спонтанно та не спричиняють симптомів. Якщо інфекція довготривало знаходиться в організмі жінки, вона може зумовити появу раку шийки матки. Для захисту від вірусу папілома людини існує вакцинація. До інших факторів ризику належить тютюнопаління, наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом, недостатнє споживання овочів та фруктів у раціоні, низька фізична активність, наявність РШМ в сімʼї.

Симптоми раку шийки матки

Цей вид раку, який проявляється на пізніх стадіях ураження. Жінки іноді говорять, що їх нічого не турбувало і вони роками не звертались до гінеколога. А при випадковому огляді було виявлено уже онкологічне захворювання шийки матки. Тому важливо регулярно відвідувати гінеколога, вчасно проходити скринінгові тести (цитологічне дослідження та діагностику на вірус папіломи людини), щоб виявити фонові та передракові захворювання. Рак не виникає на фоні повного здоровʼя. Спочатку створюються сприятливі для цього умови, передракові захворювання (дисплазія, лейкоплакія шийки матки), які при відсутності лікування за кілька років переходять у рак.

Симптоми, що можуть свідчити про рак шийки матки:

  • Міжменструальна кровотеча,
  • Кровотеча після статевого акту,
  • Постменструальна кровотеча,
  • Біль внизу живота,
  • Патологічні виділення з піхви (водянисті з неприємним запахом).

Як діагностують рак шийки матки?

РШМ може діагностувати лікар гінеколог, сімейний лікар при огляді на гінекологічному кріслі. Для цього жінка повинна проходити обов’язковий профілактичний гінекологічний огляд. Він призначений для жінок віком з 18 (або з початком статевого життя) до 60 років не рідше 1 разу на рік з цитологічним дослідженням епітелію шийки матки, допомагає виявити та пролікувати багато гінекологічних захворювань, в тому числі і рак шийки матки. Для більш точної діагностики використовують кольпоскопію, біопсію шийки матки та інші види інструментальних досліджень.

Кольпоскопія – це сучасний метод огляду шийки матки під мікроскопом, що дозволяє точніше та якісніше виявити ранні зміни на шийці. Поєднання цитологічного скринінгу, виявлення папіломавіруса методом ПЛР та кольпоскопія дає надійну діагностику патології шийки матки.

Як лікують рак шийки матки? Чи можливе статеве життя після ремісії?

Лікування РШМ залежить в першу чергу від стадії захворювання. При цьому ж враховується вік пацієнтки, її репродуктивні наміри, загальний стан пацієнтки, наявність супутньої патології та включає оперативну, хіміо- та променеву терапії. Якщо захворювання діагностовано у молодої жінки, що не народжувала або ж бажає мати ще дітей, на ІА стадії, тобто коли уражена ділянка шийки <3 мм, то їй показана конусовидне висічення шийки чи ампутація шийки матки (трахелектомії). Чим більше поширення онкопроцесу, тим більший обʼєм хірургічного лікування та тривалість лікування.

“Хочу звернути увагу, що у Прикарпатському центрі репродукції проводиться профілактичне лапароскопічне накладення шва на нижній сегмент матки у жінок після трахелектомії, що дає можливість їм виносити вагітність та народити дитину після вилікування від онкології. Рання діагностика та адекватне лікування дає жінкам можливість повернутися до звичного способу життя після одужання. На останок хочу закликати – регулярно проходьте профілактичні огляди у гінеколога. Раннє виявлення хвороби підвищує шанси на успішне лікування”, – каже Уляна Павлик.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що державна програма в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...