Мед Атлант

Шанси на вагітність збільшаться

На Івано-Франківщині близько 16 тисяч пар страждають від безпліддя. Водночас кількість пологів за останній рік істотно зменшилася.

Для того, щоб збільшити шанси українців на омріяне батьківство, Національна служба здоров’я України з 2024 року впроваджує новий пакет, що передбачає кращий доступ до послуг з відновлення репродуктивного здоров’я, розповів “Місту” в.о. директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Дзьомбак.

Народжуваність зменшилась

На Прикарпатті з кожним роком падає народжуваність. Так, за минулий рік народилося 8 176 немовлят. До прикладу, у 2022 році було 9 317 пологів, а у 2021 ця цифра становила 10 601.

“Ми можемо говорити про зменшення кількості пологів за час повномасштабного вторгнення і про те, що це прямо пов’язано з ситуацією в країні. Зараз справді існує демографічна проблема, багато пар відкладають вагітність на «після перемоги»”, – каже Володимир Дзьомбак.

Новий пакет послуг

Програму медичних гарантій на 2024 рік збільшили на 17 млрд гривень, зараз вона буде становити 159 млрд гривень. До програми додали нові пакети допомоги, серед них лікування безпліддя та штучне запліднення.

Саме доступ до послуг з відновлення репродуктивного здоров’я є основним способом отримати високі шанси стати батьками, запевняють фахівці. Вартість послуги для лікарень становитиме 60 324 гривень.

Направлення жінок для проведення першого курсу лікування проводитимуть винятково за медичними показами. Лікування можливе як амбулаторно, так і в умовах денного чи звичайного стаціонару — залежно від призначень лікаря.

Медичний заклад, який надає ці послуги за договором із НСЗУ забезпечує пацієнтку необхідними лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу допоміжних репродуктивних технологій (далі ДРТ). Також заклад охорони здоров’я гарантує конфіденційність лікування.

Батьківство для військовослужбовців

Міністерство охорони здоров’я розраховує надати допомогу не лише цивільним, але й військовослужбовцям, аби забезпечити їм право на батьківство. Окрім ДРТ, військові можуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках.

“Суворі реалії воєнних дій та умови, у яких наші захисники й захисниці перебувають тривалий час, боронячи нашу країну, можуть негативно позначитися на репродуктивній функції. Тому на допомогу ветеранкам чи дружинам ветеранів, які мріють відчути радість батьківства, можуть прийти лікарі. Таке рішення подарує нам більш ніж 10 тисяч маленьких українців щороку” — наголошують в МОЗ.

Які заклади зможуть надавати безоплатне лікування

“До 2024 року по всій Україні було лише п’ять державних лікувальних закладів, де надавали такі послуги. Відтепер усі медзаклади, які відповідають вимогам пакета «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)» можуть контрактуватися з НСЗУ і безоплатно надавати такі послуги. Ми говоримо, як про державні, так і про приватні заклади”, – зазначає Володимир Дзьомбак.

Що таке запліднення in vitro (ЕКЗ)

Найефективнішим методом лікування безпліддя на сьогодні однозначно можна назвати метод екстракорпорального запліднення in-vitro, проведення якого відтепер гарантуватиме держава.

Запліднення in-vitro (далі — ЕКЗ) — це комплекс процедур, який полягає у запліднення та культивуванні ембріонів, поза межами організму матері, розповідає ембріологиня “Прикарпатського центру репродукції людини” Марія Макулович.

“Ми отримуємо біологічний матеріал, від матері – це яйцеклітини, та від батька – сперматозоїди, після чого готуємо їх до процесу запліднення, який відбувається максимально контрольовано. Після успішного запліднення, спостерігаємо за ембріонами до пʼятої доби, або ж до стадії розвитку, яка називається бластоцистою. Коли ембріон вже знаходиться на цій стадії, нам потрібно вирішити, скільки переносимо майбутній матусі, а скільки заморожуємо, для того, щоб пара змогла прийти ще раз у випадку невдалої попередньої спроби, або за другою дитинкою”.

Чим відрізняється вагітність після ЕКЗ від природної

Як зазначає Марія Макулович, вагітність після ЕКЗ — це та сама природна вагітність. Відмінність тільки в процесі запліднення, яке контролює ембріолог. Подальший перебіг, такий як імплантація, ріст та розвиток ембріона продовжується в організмі жінки.

Зазвичай шанси на успішну вагітність після ЕКЗ знаходяться у межах 40-50%, але цей показник може варіюватися залежно від ситуації.

Що впливає на результат процедури

“Шанси на вагітність можуть залежати від багатьох факторів, але зазвичай на першому місці стоїть вік. На жаль, час грає проти нас і разом з віковими змінами зовні, зазнають змін і наші репродуктивні клітини. Також до факторів впливу належить стан репродуктивної системи партнерів, якість сперми партнера, кількість та якість отриманих клітин та ембріонів, а також від медичних показників та методів, які були використані під час процедури”.

Чи впливає ЕКЗ на здоров’я дитини

“Оскільки програми з лікування безпліддя у світі використовуються вже понад 40 років, ми маємо низку доказових статей та можемо стверджувати те, що дітки, які були зачаті з допомогою ЕКЗ мають такі ж шанси на здорове зростання і розвиток, як і діти, що були зачаті природним шляхом”, – зауважує Марія Макулович.

Роксолана Остапчук

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...