Мед Атлант

У Яремчанському музеї створили експозицію пам’яті загиблого воїна. ФОТО

На Прикарпатті, у селі Ямна Яремчанської громади, Юрій Німчук створив у власному музеї, присвяченому Першій та Другій світовим війнам, експозицію пам’яті загиблого племінника Олексія Труша.

Серед експонатів – особисті речі воїна та його нагороди, повідомляє Укрінформ.

«У цій експозиції – бронежилет Олексія, його каска, матроска, ремінь, медалі, берет. Тут є його документи та бойовий прапор, який він привіз з фронту. Їх я планую віддати на благодійний аукціон, аби зібрати гроші для наших військових», – розповідає власник музею та дядько загиблого Юрій Німчук.

Він пригадує, що Олексій Труш після закінчення Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання проходив строкову службу у прикордонних військах України. З початку повномасштабної війни підписав контракт із ЗСУ. Воював у прикордонній частині швидкого реагування на Донеччині, проходив підготовку в Британії. Загинув 14 січня 2024 року на Донеччині. Воїна поховали у рідному селі Ямна.

Нині до експозиції пам’яті Олексія Труша приходять багато його друзів та знайомих.

«Він – сирота. Ні батька, ні мами. Його виховувала старенька бабуся Василина Дмитрівна. Нині їй 84 роки», – констатує Німчук.

Запевняє, саме вона навчила його малювати та вишивати. Хлопець ріс добрим та спортивним. Дружив з його прийомним сином, теж Олексієм, який за фахом професійний військовий.

«У племінника був позивний «Фізрук», а у сина – «Бурий», бо як ведмідь спортивний, жилястий, усе життя спортом займається. Воює з 2014 року. Двічі був поранений. Обіцяв скоро приїхати. Ось чекаю», – зізнається Німчук і показує ще один куточок в музеї, який присвятив сину.

Його музей нині налічує більше тисячі експонатів і більшість з них він зібрав самотужки.

«Ви не уявляєте, скільки всього тут залишилось з війни. Я з дитинства все збирав. Зараз навіть гільзи немає. Багато музеїв, колекціонерів… В цьому будинку, де тепер мій музей, свого часу стояла артилерія австрійських військ. Тепер тут все має воєнну історію», – зазначає власник музею.

Він додає, що його друзі і знайомі теж нині воюють. Дещо привозять з фронту і Юрій залюбки виставляє ці експонати теж. Каже, так зберігає пам’ять про цю війну. Втім, серед найбільш цінних експонатів вважає ікону на дереві та Біблію, яку привіз в Україну в обкладинці з-під «Алгебри». Запевняє, цим артефактам вже кілька століть і вони є окрасою та оберегом його колекції.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...