Мед Атлант

У Франківську презентували виставку унікальних старовинних рушників. ФОТО

Виставка унікальних старовинних рушників з приватної колекції родини Сіренків під назвою «Полотняний солоспів» відкрилася в музеї мистецтв Прикарпаття.

Серед експонатів рушники, яким близько 100 років, вони вишиті майстринями ще у 20 столітті. За словами організаторів Уляни та Софії Сіренків, цінним є те, що 100 років тому люди теж передавали традицію вишивки наступним поколінням.

В колекції представлені рушники з різних регіонів. Найдавніший рушник зроблений 1925 року.

«Наша мета не лише показувати людям рукотворні дива, які творили наші далекі предки, але й долучати дітей, щоб виховати в них поступово ідентичність. Дуже важливо щоб ця традиція не переривалась, тому що вона про те, що ми маємо вистояти, бо ці рушники – це про наших предків які вистояли і передали нам це в спадок.» – каже організаторка виставки Уляна Сіренко. – На наших рушниках зображено цілий світ, але він не простий, адже він заселений не тільки людьми, а й тваринами. На рушниках можна побачити хруща, павичів та пав, де буяє рослинність та життя, летять у вись птахи».

Софія Сіренко розповідає, що більшу частину щодо колекціонування та проведення виставок робить її мама, це її ініціатива.

«Я допомагаю своїй мамі колекціонувати, підтримую її захоплення і дарую їй рушники які їй подобаються. У нас в колекції близько 400 виробів, а на виставці представлено приблизно третину. Ці рушники представлені з різних регіонів і для мене дуже цінно, що мама перехоплює їх в різних продавців. Ця справа – це родинне збереження спадщини. В майбутньому хотілося б мати музей, щоб всі рушники в ньому належним чином експонувалися і їх можна було показувати людям.» – розповідає Софія Сіренко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...