Мед Атлант

Ендокринне безпліддя: причини та сучасні методи лікування

З новітніми досягненнями у науці та медицині лікування безпліддя стає більш ефективним і доступним. Однак важливо розуміти, що безпліддя може бути спричинене різноманітними факторами.

Про те, що таке ендокринне безпліддя та як його лікують МІСТУ розповіла лікар гінеколог-ендокринолог, репродуктолог, кандидат медичних наук Наталія Бурко.

Ендокринне безпліддя

Ендокринне безпліддя – це стан, коли зміни в роботі ендокринних (гормональних) органів призводять до порушення функціонування репродуктивної системи, що ускладнює або запобігає процесу настання вагітності при активному статевому житті без використання контрацепції.

В структурі безпліддя, ендокринне безпліддя займає значну частку – 30-40% і характеризується різноманітними клінічними й лабораторними проявами, залежно від того, в якому ендокринному органі відбуваються відхилення, але надважливою ознакою ендокринного безпліддя є ановуляція – нерегулярність або відсутність проходження овуляції у яєчниках.

Причини ендокринного безпліддя

Найбільш поширеними причинами ендокринного безпліддя (ановуляції) є наступні ендокринно-гінекологічні захворювання:

  1. Синдром полікістозних яєчників – це ендокринний розлад пов’язаний із порушенням багатьох обмінних процесів та переважно наявності дисбалансу між жіночими (естрогенами) та чоловічими статевими гормонами (андрогенами) з переважанням вироблення останніх.
  2. Порушення синтезу статевих гормонів (естрогену, прогестерону, андрогенів) у яєчниках, які можуть виникати через передчасну втрату ними фолікулярного резерву (первинна яєчникова недостатність).
  3. Порушення стимулювального впливу на роботу яєчників зі сторони центральних ендокринних рівнів регуляції – гіпоталамуса, гіпофіза головного мозку (гіпогонадотропний гіпогонадизм), які можуть бути обумовлені, як функціональними, так і органічними змінами (пухлини головного мозку).
  4. Гіперпролактинемія – підвищений рівень гормону пролактину в крові, який синтезується гіпофізом, теж пригнічує функціональну активність яєчників та овуляцію.
  5. Порушення функції щитоподібної залози (гіпотиреоз чи тиреотоксикоз), паращитоподібний залоз, гормональні відхилення в роботі надниркових залоз є вагомими чинниками виникнення ендокринного непліддя.

Діагностика та лікування

Діагностика ендокринної форми безпліддя відбувається шляхом комплексного гормонального обстеження подружньої пари з визначенням концентрації гормонів у плазмі крові

Принцип лікування ендокринного безпліддя полягає у призначенні терапії, спрямованої на корекцію гормональних порушень, відновленні повноцінної овуляції у яєчниках та досягнені вагітності.

Однак в кожному індивідуальному випадку, при складних формах ендокринного безпліддя, пацієнтам може бути запропоноване хірургічне лікування(видалення пухлин гормонпродукуючих органів) або ж використання допоміжних репродуктивних технологій – ЕКЗ.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...