Мед Атлант

Коли варто звертатись до репродуктолога

Складнощі з зачаттям зустрічаються значно частіше, ніж може здаватися. Так, кожна пʼята пара на Прикарпатті стикається зі безпліддям.

Можливість стати батьками – це шлях, який вимагає спеціальної підготовки. Що для цього потрібно та коли парі варто звертатись до репродуктолога розповіла МІСТУ лікар акушер-гінеколог, репродуктолог Оксана Новікова.

Чим займається лікар репродуктолог?

Репродуктолог – це лікар-гінеколог, завданням якого є діагностика та лікування порушень, які є причиною непліддя. Варто зазначити, що лікування у репродуктолога – це не завжди екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ).

Фахівці цієї галузі медицини володіють повним спектром методик з лікування непліддя, тому відповідно до типу порушення, методика та тактика лікування вибирається індивідуально. Наприклад, деякі проблеми можна усунути лікуванням гормональними препаратами, або ж хірургічним шляхом, а інколи єдиним методом для досягнення мети може бути екстракорпоральне запліднення.

Що необхідно для візиту до репродуктолога?

Оскільки проблема непліддя це проблема пари, необхідною є присутність подружжя, а не тільки жінки.
Перед візитом, потрібно зібрати всі результати аналізів та призначення лікарів, які ви отримали за останній рік. Найкращим варіантом спланувати свій візит на 2-3-й день менструального циклу, щоб одразу оцінити ваш оваріальний резерв та здати необхідні аналізи, також чоловіку запропонують зробити спермограму, для цього необхідне статеве утримання протягом 3-4 днів.

Велика частина первинного прийому буде присвячена вивченню вашої медичної історії, проведенню оцінки фертильності пари, а також відповідям на ваші запитання.

Перед 1-м візитом важливо підготувати собі список запитань, на які б ви хотіли почути відповідь, адже переважно на першій консультації пари трохи розгублені, через велику кількість нової інформації, але це все абсолютно нормально, – розповідає репродуктолог Оксана Новікова.

Коли необхідно звернутися до репродуктолога?

Оваріальний резерв жінки з роками знижується. Тому, якщо вагітність не настає протягом року відкритого статевого життя, варто звернутись у центр планування сім’ї або до репродуктолога.

Найдорожче, що в нас є – це час. Основним маркером оваріального резерву у жінок є антимюллерів гормон (АМГ), який одразу і назначить репродуктолог для того, щоб визначити подальшу тактику лікування, – резюмує Оксана Новікова.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...