Мед Атлант

“Вільні духом”. У Франківську презентували книжку про тверезість і розповіли про загрози алкоголізму

Днями для студентів Катехитично-педагогічного факультету Івано-Франківського Богословського Університету відбулася презентація посібника “ВІЛЬНІ ДУХОМ”.

Його авторами  стали працівники Руху “За тверезість життя”. Про це повідомили МІСТУ у прес-службі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

 О. Ярослав Рохман, розповів студентам про чесноту тверезості та згубний вплив алкоголю:

“Найбільшими цінностями в житті люди вважають сімю, здоров’я, стосунки, хтось патріотизм чи батьківщину.  Ми були вражені, коли на запитання “Яка найбільша цінність у вашому житті?” – 80 % підлітків відповідали: “Гроші”. Таке невеличке опитування ми проводили на лекціях у школах під час місій тверезості. У нашій державі сьогодні помітні занепад духовності, моралі, втрати справжніх життєвих цінностей, які б допомагали молодим людям розвиватись, а не входити в певного роду узалежнення.  Наявні різні деструктивні програми, пропагування алкогольних та тютюнових виробів провокують підлітків і молодь до наркоманії та алкоголізму”.

Україна посідає друге місце в Європі за смертністю, спричиненою зловживанням алкоголю, та перше місце у світі за підлітковим алкоголізмом.

Священнослужитель розповідає, що вперше в житті дитина стикається з алкоголем у родинному колі під час свят:

“Батьки дають дітям випити невелику кількість спиртного напою. Цей процес сприймається оточенням, а відтак і дитиною, як нормальний, природний. Таким чином, дитина привчається до ритуалу вживання спиртних напоїв. Таке знайомство не несе з собою присмаку зла. Навпаки, один із перших контактів із алкоголем залишає в підсвідомості людини глибокий відблиск “добра”. Цей відбиток добра в душі підсилюється, якщо вперше вживання алкоголю було здійснено з рук батьків чи близьких осіб, авторитетних для дитини. У її свідомості батьки чи близькі не можуть бажати їй зла, а отже, пригощаючи чи пропонуючи їй алкоголь, пропонують “добро”. Тоді і встановлюється глибинний, інтимний зв’язок”.

Працюючи вже 7 років з людьми, які є залежними, і які “познайомились” з алкоголем в такий спосіб, о. Ярослав Рохман стверджує, що це залишає відбиток на все життя. У їхній свідомості алкоголь назавжди буде “другом”.

“А потім приходить момент, коли діти й підлітки вже не можуть уявити собі будь-яке домашнє свято чи подію без спиртної атрибутики на столі: день народження, випускний чи якесь сімейне свято. З’являється новий “алкогольний” спосіб мислення, збочений і навіяний чи то культурою, чи то засобами масової інформації. Так з’являється і стиль життя, згідно з яким живуть діти. І як би страшно це не звучало, але люди не вміють розпізнавати загрози в алкоголізмі, в тих ознаках, які є першими проявами і сигналами для застороги”.

Священнослужитель закликав студентів-катехитів пам’ятати, що все починається з сімї:

“Християнські цінності в ній не лише допоможуть у вихованні та стосунках між її членами. Вони дадуть потенціал і силу долати будь-які труднощі через віру, взаємопідтримку та любов у всьому”.

Читайте також: Онкохвора дівчина з Франківська потребує допомоги 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...