Мед Атлант

Крім скорочення, ще й догани. Гірських рятувальників Прикарпаття усувають від роботи

З середини вересня за наказом Державної служби з надзвичайних ситуацій гірські рятувальники припиняють свою діяльність. Крім повідомлень про скорочення, рятувальники через декілька днів отримали необґрунтовані, на їхню думку, догани.

Начальник гірського пошуково-рятувального відділення Івано-Франківська Харьо Андрій розповів журналістам МІСТА, що кожному з них прийшло повідомлення про скорочення та про те, що їм запропонують іншу роботу в аварійно-рятувальному загоні в управлінні ДСНС в області. Нова частина називатиметься  спеціалізованою пошуково-рятувальною. На посадах рятувальників тепер будуть працювати працівники пожежної служби. Зокрема, керівником буде пожежник-підполковник, посаду заступника частини очолить майор, начальників груп — капітани.

“Проблема в тому, що ці люди далекі від нашої справи. Це не початок реформ, а закінчення. Не буде жодного розвитку, а тільки деградація”, — обурюється рятувальник.

Начальник гірського відділення вважає, що це загроза для безпеки туристів, адже нові працівники повинні гасити пожежі, а не рятувати людей у горах без жодного досвіду. На відміну від нових працівників, гірські рятувальники мають багаторічний досвід, наприклад, заступник начальника гірської частини підкорив більше ста вершин, зокрема, Кавказ, Гімалаї.

“Таких людей викидають на смітник, а беруть з пожежного закладу. Тепер можна на всьому ставити хрест, адже це вже марна надія на розвиток”, — каже Андрій Харьо.

У мережі фейсбук гірські рятувальники поширили офіційну заяву та висловили своє обурення з цього приводу. Наступного дня, 27 липня, всім керівникам гірської рятувальної служби Івано-Франківської області без суттєвих пояснень оголосили догану.

Рятувальники вважають, що таким скороченням та доганами хочуть знищити рятувальну службу Івано-Франківської області, а також причиною є зловживання керівництва ДСНС Івано-Франківської області.

“Керівництво має інтерес тільки у тому, щоб возити депутатів на г. Піп Іван. Наприклад, видали квадроцикл, приписали його до Верховини, але рятувальники так на ньому і не їздили, бо він для керівництва. Начальник приїхав, забрав і виходить свавілля. Але ж він начальник, а хтось дурак”, — каже Андрій Харьо.

Керівник гірської рятувально-пошукової частини каже, що наразі вони планують боротись із цим рішенням. Рятувальники сподіваються, що зверненнями до Верховної ради, чи, можливо, бойкотом зможуть запобігти новій реформі.

“Ми не можемо просто сидіти і чекати, коли вони нас тихесенько звільнять. У 2011 році уже приймали реформу, яка мала принести добрі зміни, але цього не сталось. Тоді Закарпатську, Львівську та Івано-Франківську частини роз’єднали. Зараз через це немає взаємодії, ми не можемо допомогти людині, якщо вона уже не нашій території. Тепер немає порядку і не буде ще більше”, — відзначив Андрій.

Читайте також: Землі “потребуючим”. У приміському селі депутати розділили між собою земельні ділянки, на яких планували збудувати школу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...