Мед Атлант

Мама дівчинки, яку франківські поліцейські знайшли в темній квартирі, вживає наркотики і була судима. ФОТО/ВІДЕО

Півторарічну Діанку, яка лежала у темній квартирі одна і плакала, знайшли поліцейські у ніч на друге липня. Дівчинку правоохоронці передали медикам, а самі з`ясовували обставини – шукали батьків та спілкувалися з ними, аби вирішити чи можна повернути дитину.

Нагадємо, МІСТО писало, що по вул. Бандери рятувальник через вікно проникли до квартири звідки було чутно дитячий плач. Відчинивши двері, впустили патрульних та працівників ювенальної превенції. У середині виявили голу дівчинку, яка сиділа у темряві і на купі одягу. Інспектор патрульної поліції Олена Біла розповідає, що приміщення брудне, одяг для малечі шукали по всій хаті. Далі маленьку Діанку передали медикам.

Фото УПП в м. Івано-Франківську:

Матір дитини прийшла до лікарні лише зранку, наступного дня. Каже, залишила дочку батькові, який і мешкає у квартирі на Бандери. Чоловіку довіряла дочку часто, але не сподівалася, що він її залишить одну. А от сусіди у будинку стверджують, що дитина часто плакала, а з батьками дівчинки ніхто не контактує. Розповідають, що матір теж живе з чоловіком. Журналісти МІСТА прийшли до помешкання, але там ніхто там ніхто не відчинив двері.

У лікарні журналістам пояснили, що дівчинка у задовільному стані. Медики повідомили, що матір з нею була, однак зранку, 3 липня, відлучилася, мовляв, має невідкладні справи. Самі ж правоохоронці за деякий час розшукували пані Ірину Кріпацьку – маму дитини, аби допитати за поведінку напередодні. Знайшли її в обідню пору неподалік лікарні, де знаходиться дочка. Жінка казала, що прямувала до малечі, але чи це правда – невідомо. У поліції не захотіла розповідати щось журналістам – закривала обличчя і тікала.

На фото мама дівчинки – Ірина Кріпацька

На фото Діанка

Додамо, правоохоронці у квартирі вилучили шприци. Підозра щодо наркотичних засобів є, тому дитину віддадуть тоді, коли і батько, і матір пройдуть обстеження у наркодиспансері. Це стосується і алкозалежності батьків. Начальник сектору молодіжної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Івано-Франківській області Алла Бойчук каже, що батька ще не знайшли. Дитину повернуть тільки, якщо батьки не вживали наркотичні речовини і коли приберуть у квартирі, де повна антисанітарія. Щодо матері, то вона відповість згідно Ст. 184 КУпАП – невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей. Правда, штраф невеликий –  від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Станом на 10 серпня відомо, що Діанку заберуть від батьків. Матір так і не прибрала у квартирі. Більше того, її там правоохоронці зустріти не можуть. Та це ще не все. Підозра щодо вживання наркотичних речовин підтвердилася як у мами, так і в батька Діанки. Покарати їх за вживання згідно закону не можна, бо це не збут чи зберігання наркотичних речовин, каже начальник сектору молодіжної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Івано-Франківській області Алла Бойчук. Це – як хвороба. Їм обом потрібно пройти курс лікування. Проте від метадонової терапії батько відмовився, а матір погодилася, але не відвідує її. При цьому продовжує вживати наркотики.

До речі, офіційно чоловік є батьком лише старшої дочки. Діанки чоловік є біологічним батьком, проте по закону ні. У шлюбі чоловік і жінка не перебувають. Матір – Ірина Кріпацька, була судима за збут наркотиків і відбувала покарання у місцях позбавлення волі два роки. Коли вийшла, народила Діанку і знову почала вживати наркотики.

Таким чином, правоохоронці помістили Діанку в притулок, але дівчинка почала кашляти, тому її знову забрали до дитячої лікарні. Також у пані Ірини забрали і другу 3-річну дитину, яка, як відомо, проживала з бабусею на вул. Целевича. Дитина також хвора і наразі в дитячому відділенні однієї із лікарень. Крім того, у квартирі бабусі також повна антисанітарія. пенсіонерка спочатку не хотіла спілкуватися з правоохоронцями і конфліктувала. Потім пояснила, що зверталася до міської ради, аби помогли ремонт зробити у захаращеній 3-кімнатній квартирі, бо сама працює на трьох дітей і на внуків. Для прикладу, на кухні у квартирі взагалі відсутня підлога. Сама пенсіонерка досить агресивна, тому правоохоронцям довелося “шукати” спільну мову з нею. Раніше у розмові по телефону з нашими журналістами жінка висловлювалася нецензурною лексикою.

Фото квартири бабусі, де проживала старша дитина Ірини Кріпацької:

Батьки, пояснює Алла Бойчук, написали заяву на 20 серпня, щоб дітей помістили в Містечко святого Миколая. До 20 серпня там немає місця, тому вони мали перебувати у притулку на вул. Набережна. Проте хворі і знаходяться в лікарні.

“Сім`я не створює належні умови і не буде займатися дітьми. Мама часто зникають”, – розповідає Алла Бойчук.

Щодо позбавлення батьківських прав, то процес скоро розпочнеться.

“Питання буде винесено на комісію міськвиконкому. Буде вирішуватися доля дітей – чи звертатися з позовною заявою до суду щодо позбавлення батьківських прав, чи відібрати дітей без позбавлення батьківських прав”, – каже начальник сектору молодіжної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Івано-Франківській області.

До речі, офіційно чоловік є батьком лише старшої дочки. Діанки чоловік є біологічним батьком, проте по закону ні. У шлюбі чоловік і жінка не перебувають. Матір – Ірина Кріпацька, була судима за збут наркотиків і два роки відбувала покарання у місцях позбавлення волі. Коли вийшла, народила Діанку і знову почала вживати наркотики.

Пропонуємо переглянути сюжет МІСТА, відзнятий 3 липня:

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...