Мед Атлант

Архітектурна пам’ятка на Бельведерській може обвалитись в будь-який момент

Один з будинків міста, що входить до списку культурної спадщини України, визнаний аварійним. Будинку загрожує обвал, проте окрім жильців цим ніхто не турбується.

Споруда знаходиться за адресою вул. Бельведерська, 4 та за офіційними даними була збудована у 1936 році. Протягом 82 років експлуатації будинок частково зруйнувався. За результатами комісійного обстеження встановлено, що стан будівлі є аварійним та загрожує обвалом для деяких квартир.

Відомо, що даною ділянкою управляє самовільно створене ОСББ «Бельведерська 4». Жильці незадоволені умовами проживання та виявляють ініціативу співпраці з забудівниками, можливо навіть згідні на знесення будинку в обмін на нове та безпечне житло.

Будинок є аварійним з 60-х років, просто його не признавали таким. Це “огризок” основної будівлі, а влада цей кусочок зробила архітектурною цінністю. Ще у 80-х роках до нас у підвал зайшов головний інженер і сказав що будинок не підлягає ні реставрації, ні перебудівлі. ОСББ існує тільки пів року, до того часу будинок заходився на балансі міста. Нам передали споруду з умовою, що ми будемо шукати забудівника, який реставруватиме будинок. Кілька років тому нам запропонували готель біля аеропорту на вічне відселення. Ситуація дуже сумна, адже якщо будинок обвалиться, то відповідальними будемо ми. Створити ОСББ та шукати забудівника  було нашим єдиним виходом, — розповідає голова ОСББ “Бельведерська 4” Раїса Адамівна.

Однак, все не так просто. Згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини» знесення будинку не передбачається. З огляду на те, що жильці створили власний орган управління, вони взяли на себе відповідальність дбати про цей будинок та дотримуватись правил його експлуатації.

Люди, які живуть в небезпечних домівках, не мають можливості самостійно зробити ремонт споруди. Будинок, на який довгий час закривали очі, може обвалитись, а жильці залишаться не тільки без даху над головою, а ще й отримають звинувачення у неналежному догляді за архітектурною пам’яткою.

Влада зовсім не дбає про архітектурну спадщину. Це ж центр міста! Такі споруди повинні бути візитною карткою для туристів. “Стікляшок” є багато повсюду, а таких будинків — одиниці. Мешканці живуть в жахливих умовах і не можуть нічого зробити, звідки ж у людей такі гроші, щоб відремонтувати аварійний будинок. Місту потрібно включити цю будівлю в програму реставрації і відновлення культурних пам’яткок, —  розповідає франківець Ігор Майгутяк

Начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак розповів про те, що міщанам, які живуть в будинках такого рівня, потрібно нести свою відповідальність:

Будинок зноситись не буде, так як це архітектурна пам’ятка. Так, він у поганому стані, але в цьому є провина і жильців в тому числі. Ми не бачимо ніяких дій з їх сторони. ОСББ «Бельведерська 4» повинні взятися за вирішення цього питання та звернутися до міської ради з пропозицією та планом реставрації.

За словами архітектора, співпраця з забудівниками можлива тільки у такому варіанті, коли підприємство викуповує квартири у жильців та бере на свою відповідальність утримування та ремонт архітектурної пам’ятки міста.

Але хто візьме на себе “тягар” відновлення будинку в аварійному стані? Поки що не відомо.

Будинок взагалі зруйнований, кожен день йдуть обвали. Плінтус відходить так, що приходиться вставляти палки і заливати цемент щоб втримати стіну. Цієї зими я уже не змогла там жити і пішла на зйомну квартиру. Там небезпечно знаходитись, а ніхто і пальцем не поворухнув щоб щось змінити. В людей вода позамерзала, а туалет в них взагалі на вулиці. Забудівники приходять, дивляться на цей будинок і тікають. Ніхто його не хоче брати, не дивлячись на те, що він у центрі міста. Я особисто обійшла усі будівельні підприємства, — коментує мешканка будинку.

Тим не менше, ситуація почала рухатись у сторону вирішення. На даний момент ОСББ співпрацює з міською владою. Поки що залишається тільки чекати на рішення виконкому та надіятись на краще.

Нагадаємо, що 14 січня в іншій будівлі культурної спадщини почало обвалюватись покриття сходової клітки. Проблема занедбання архітектурних пам’яток не є новою, але вона безперечно потребує нагальних рішень задля збереження історії нашого міста.

Читайте також: У франківському ресторані в підприємця викрали майже 10 тисяч доларів

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА у Telegram

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...