Мед Атлант

Франківцям презентували унікальний комікс про захисників Донецького аеропорту. ФОТО

Сьогодні, 14 березня, з нагоди Дня українського добровольця, в книгарні “Є” відбулась презентація коміксу “Кіборги Початок 260514”.

Проект заснувала ГО “Вірні Традиціям”. Як зазначають автори, комікси про супергероїв —  це один із найпопулярніших жанрів на Заході, щоправда на Україні такий формат є новим.  Комікси про Кіборгів –унікальні, бо засновані на реальних спогадах захисників Донецького летовища. Усі позивні та події повністю відповідають реаліям, бо самі “кіборги” були безпосередніми учасниками створення коміксу.

Два томи коміксу розроблені на двох мовах: в англійському та українському форматі.  Представниця ГО “Вірні традиціям” пані Юлія провела короткий екскурс у передісторію подвигу, який здійснили “кіборги”.

Кожен з нас може змінити майбутнє щодня. Це показав наш Майдан та війна на сході, що триває й досі. ЗСУ та їх стан можна охарактеризувати словами “дивом вцілілі”. Про них говорили як про те, чого насправді не існує. На плечі спецназу лягла вся війна, що розпочалась. Аеропорт у Донецьку був найбільшим, найдорожчим та стратегічним об’єктом. На найкращу злітну смугу можна було висадити військові літаки та за лічені дні захопити схід Україні. Кіборги це розуміли і знали, що назад дороги нема. З 25 на 26 травня 2014-го року, коли окупанти захопили новий термінал аеропорта, проходили президентські вибори. Діла до летовища не було в нікого, — ділиться жінка.

Кіборг, що захищав Донецький аеропорт пан Володимир, розповідає, коли тисячі ворогів зайшли в аеропорт, українських військовослужбовців там було всього 73 особи. Вони перебували у старому терміналі, який знаходився від окупованого менше ніж в 100 метрах. Із зброєю радянських часів та без спеціального спорядження, в одних футболках, чоловіки опинились в засаді. Проте вони майже безперестанку відбивались на протязі чотирьох днів.

Читайте також: До Івано-Франківська завітали актори фільму “Кіборги”. ФОТО/ВІДЕО

За час боїв, за неофіційними даними, за  було вбито близько 400 окупантів, тоді як в українців — тільки двоє поранених. Бій за Донецький аеропорт став найлегендарнішою спецоперацією в історії, адже військо супротивника перевищувало своєю чисельність у десятки разів.

За словами пані Юлії, після перемоги “кіборги” були готові йти дальше, проте наказу від “верхівки” так і не надійшло.

Читайте також: Атовці нарікають на малу підтримку бізнесу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...