Мед Атлант

Провідний актор франківського театру Олексій Гнатковський розповів про жінок, які його надихають

Останнім часом повсюди почали активно обговорювати тему емансипації. Для провідного актора Івано-Франківського облмуздрамтеатру Олексія Гнатковського ця тема видається штучною, адже він не вбачає тут жодних суперечностей і вважає, що в чоловіка і жінки свої неповторні ролі.

“Ким є для мене жінка? – міркує актор. – Якоюсь унікальною, фантастичною, майже космічною істотою, яка одночасно перебуває в багатьох реальностях. І в цьому вона прекрасна. Чудесний дар народження життя має саме жінка. Чоловік розумний, але жінка мудріша – вона інтуїтивно знає, що й коли треба робити. Чоловік діє, але саме жінка його спонукає і мотивує. Вона дозволяє або не дозволяє всьому статися. Жінка може збудувати чоловіка, а може і зруйнувати”.

 

Ольга Гнатковська

Дружина. Муза і соратник. Надихає, бо в ній дивовижно поєднуються краса зовнішня і внутрішня, тонкий смак і гострий розум – а це для Олексія головне.

“Ольга – особистість. Мені завжди цікаво з нею. Дружина слухає, аби зрозуміти, аби дійти до істини. Ми з нею і досі, після семи років стосунків, можемо без упину розмовляти цілу ніч”, – відверто ділиться артист.

Ольга не боїться мріяти і крокувати до своїх мрій. І це теж шалено надихає Олексія. А ще ця жінка вміє створити затишок у душі свого чоловіка.

Ірма Вітовська

Актриса. Надихає, бо має тверду громадянську позицію. Як мисткиня, як акторка, як українка… Це дуже важливо для Олексія. Після Революції гідності вона принципово не знімається в російському кіно. На шкоду собі, до речі.

“Ось що таке справжній вияв громадянської позиції, – певен Гнатковський. – Вона ніколи не зрадить собі. І це круто! Вона не інтернаціональна актриса, не космополітична. Мистецтво не може бути поза політикою, коли в твоїй країні війна”.

Наталка Половинка

Артистка, педагог. Надихає не зраджувати позицію митця, не скотитися в попсу. Ця жінка є дуже потужним духовним світочем для Олексія. Кожна зустріч із нею – наче ковток свіжого повітря. Наталка допомагає не потонути в безпечній і зручній буденності, яка зрештою веде до рабського існування.

 

“Вона постійно нагадує, як важливо йти за своїм духом, слідувати своєму покликанню”, – каже Гнатковський.

Марія Приймаченко

Українська народна художниця. Надихає на творчість. Народилася на початку минулого століття, виросла в селі на Київщині… Визнана генієм. Ця жінка ніде не вчилася малювати, але при цьому створювала фантастичні картини. Вона увібрала духовну спадщину українського народу за всі віки і видала це у своїх роботах, аналогів яким немає ніде в світі.

“Марія Приймаченко для мене – своєрідний портал, – ділиться актор, – усього культурного і духовного надбання нашого етносу, включаючи навіть язичництво”.

Олексій зізнається, що часто звертається до картин геніальної мисткині – аби почерпнути енергетики.

Ліна Костенко

Письменниця. Надихає бути сильним духом. Ліну Костенко актор вважає справжнім атлантом, який тримає український дух. Вона довгий час мовчала, говорила зі світом лише віршами.

“Вона мені видається такою сильною, як віковічна скеля, і здатною спопелити за найменшу фальш”, – каже артист.

Автор: Наталя МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 15

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Читайте такожФранківський актор розповість глядачам про що мовчать чоловіки. ФОТО/ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...