Мед Атлант

Небезпека чадного газу: погрози про перекриття газу франківцям і халатна перевірка

На днях до редакції “МІСТО” навідалися двоє працівників ТзОВ “Сервіс Сіті-ІФ”. Вони повідомили, що перевіряють димові канали. Правда, перевірка видалася халатною, а працівники – некомпетентними. Принаймні, при спілкуванні з присутніми у квартирі.

Зайшовши та побачивши, що тяга димового вентиляційного каналу надто високо, сказали, мовляв “ну і як ми туди доберемося”. Додамо, що перевірялися тільки вентканали, без димоходів.

Після цього попросили покласти підпис в документі, що вони у нас були з перевіркою та хотіли йти. Проте їм було повідомлено, що підпису не отримають, бо чи справний вентиляційний канал ми не знаємо, а отже, навіщо ставити фіктивний підпис. Чоловіки років 50-60 засміялися і сказали, що ми їх мордуємо своїми забаганками. Про те, що це офіс редакції “МІСТО” вони не підозрювали, бо зайшли як у звичну квартиру. Працівники додали, що будинок з високою стелею, тому нереально перевірити, а от з драбиною тягатися незручно. На наше прохання таки зупинилися і почали огляд, а допомогли в цьому їм ми: надали стіл, крісло, аби добратися до “такого недоступного, на їх погляд, місця”.

Проте далі поведінка їх була незрозуміла: то добре все у нас, то не дуже. Бо виглядало це дивно: і газету палили та прикладали до вентиляційного каналу, то запальничку. І це по декілька разів. Зрештою, ми нічого не зрозуміли. “Гості” після цього всього заявляли, що у нас все гаразд і щоб клали підпис та не заважали йти далі. Підпис таки не отримали. Адже чи якісна перевірка чи не дуже – абсолютно невідомо. Бо на наші запитання, себто, а як знати, що в нас все в порядку відповіли: “То не ваша справа, в нас своя робота, а у вас своя, що тут пояснювати…”.

Після такого візиту ми зателефонували у фірму. Правда, знову ж таки, не називаючи себе журналістами, а як звичайні мешканці: щоб чесно було і щоб видно було, що може довідатися пересічний франківець. Диспетчеру було пояснено про інцидент, що стався. Він упевнено заявив, що знає про цей будинок і там дійсно висока стеля. Про драбину також чути не хотів, себто, немає коли з нею тягатися. Додав, що крім нашої квартири оглянули інші і по стояку видно все. Тобто, перевірити можна було одну квартиру і зробити висновок про весь будинок, за логікою диспетчера ?! Далі пояснив, що підпис ми ставили, що у нас були працівники, а про те, чи у нас все добре з вентиляційним каналом – ставлять підпис працівники і відповідають за це (це дещо заспокоїло). Але не на довго. Бо якщо ми вважаємо, що перевірка була здійснена неефективно і у нас є підозри про халатність, то вони можуть прийти вдруге. Навіть з начальником. Правда, послуга буде уже платною. На питання чому, адже перший раз нам здався таки доволі халатним, нам відповіли, що “А як ви хотіли“.

Ви не маєте розуміти технічні питання. Вам ніхто не буде це розказувати. Це вам не потрібно. Головне, щоб чадний газ не пішов до вас у квартиру. Як це перевіряють – неважливо, – пояснив диспетчер, який відповів на телефонний дзвінок.

Та щоб ви розуміли, читачі цієї публікації, “у випадку недопущення працівників до перевірки тяги в димових вентиляційних каналах, списки квартир направляються у Івано-Франківського УЕГГ для вирішення питання щодо припинення газопостачання до квартири.” Страшно? Аякже, офіціозно виглядає, одразу з погрозою. Та от працівників перевіряти приходиться вмовляти…

Ми переконані, що це потрібна річ. Більше того, зважаючи на події в Івано-Франківську напередодні нового року – необхідна. Нагадаємо, 30 грудня місто сколихнула страшна новина: в будинку по вул. Січових Стрільців знайшли мертвою цілу сім’ю: двох дорослих і четверо неповнолітніх дітей. Офіційною версією загибелі сім’ї Гордієнків вважають побутовий нещасний випадок — отруєння чадним газом.

Крім того, було повідомлення, що франківці, які не пускають фахівців у квартири, перекриють газ. Бо незважаючи на жахливі наслідки, жителі міста продовжують ігнорувати правила експлуатації котлів та не пускають фахівців у свої домівки. Можливо саме припинення постачання газу стане першим кроком до усвідомлення міщан серйозності даної проблеми.

Та склалося враження, що для працівників це зайвий “напряг” і хотілося б ефективної перевірки і толерантної поведінки. Може власник квартири не розуміє їх роботу, але повинен отримати відповіді на задані питання, бо це стосується життя і здоров`я його та сім`ї.

Довідково:

Монооксид вуглецю, також відомий як карбону (II) оксид, монооксид карбону, чадний газ — безбарвний, дуже отруйний газ без запаху. Утворюється внаслідок неповного згоряння пального в автомобільних двигунах та опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива. У воді майже не розчиняється і не вступає з нею в хімічну взаємодію. Належить до несолетворних оксидів. Хімічна формула — CO.

Читайте також: Франківські газовики радять, як вберегтися від чадного газу

Головне фото ілюстративне

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...