Мед Атлант

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї експонують міжнародну виставку текстилю

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрили 10 міжнародну виставку мінітекстилю “Скіфія”. На ній експонуються художні твори 132 авторів з 35 країн світу.

Роботи виконані як в традиційних техніках, так і в експериментальних, пише Суспільне Карпати.

Тетяна Витягловська розповідає, що займається текстилем змалку. Приїхала на виставку із Чорткова, що на Тернопільщині, щоб представити свою роботу, а також подивитися на твори інших авторів.

Я люблю текстиль. Він є м’яким, він є теплим, він є пластичним. Він є дуже близьким нам для зручності та для комфорту, — каже Тетяна Витягловська.

Робота Тетяни виконана в техніці валяння в поєднанні з вишивкою. У виставці мінітекстилю “Скіфія” художниця бере участь вдруге.

Тут використаний елемент старої-старої блузи, знайденої на горищі в якоїсь бабусі. Коли ми стали незалежними, вільними, то посипалися ці частинки того старого. І це старе, яке стало новим, ніби проявилося. І цю культуру ми повинні нести і надалі, — говорить художниця.

Засновниками текстильної виставки є подружжя художників — Людмили Єгорової та Андрія Шнайдера. Відколи подружжя переїхало з Херсона до Івано-Франківська, міжнародну виставку текстилю проводять тут.

25 років я мріяла про те, щоб наші художники не їздили за кордон і цим пишалися, а щоб пишалися тим, що до нас на конкурс подають дуже велику кількість робіт. І українське журі відбирає ці роботи, і ці люди експонують свої роботи тут. Вперше ця виставка проводилася в Херсоні, — каже Людмила Єгорова.

 

Цього року в краєзнавчому музеї представлено 147 робіт у форматі 2D та 3D, які виконали за допомогою найрізноманітніших технік та матеріалів. Зокрема, митці використовували 3D ручки, етикетки брендів, металеву фольгу, використані поліетиленові пакети, пакетики для чаю та хірургічні маски.

Це є один із найдавніших видів мистецтва. Він походить, напевно, від найдавніших зразків — з Давнього Єгипту. Будь-яка тканина, яка мала якесь сакральне значення, вже була цим мистецтвом. Просто потім воно перейшло в різні форми, і тепер також в сучасне розуміння цього мистецтва, — сказала співорганізаторка виставки Анастасія Шнайдер.

Художник Михайло Дейнега роздивився твори митців з інших країн. Чоловік розповідає, що виставку варто відвідати, щоб відчути цей вид мистецтва.

Я думаю, що кожен, хто сюди прийде, побачить величезну фантазію. У той же час побачить, яким цікавим є світ художника. Через це варто сюди прийти, варто подивитися і відчути, що таке мінігобелен сьогодні, — розповів Михайло Дейнега.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...