Мед Атлант

Грошей на енергомодернізацію для калуських ОСББ цього року не буде

25 травня Калуська міська рада розглянула і затвердила програму «Енегодім Калуш на 2021-2022 роки». За таку програму калуські об’єднання співвласників боролися від минулого року.

У 2019 році держаний Фонд енергоефективності запустив програму «Енергодім», за якою виділяють допомогу ОСББ на проведення заходів з енергомодернізації житлових будинків (заміна вікон, утеплення стін, покрівель, перекриття підвалів, системи вентиляції тощо). Умови фінансування для перших 500 ОСББ, які подали заявку на участь у програмі є такими: вони отримають  до 70% відшкодування від Фонду на проведення енергоаудиту, виготовлення проєктно-кошторисної документації та виконання робіт з енергомодернізації. При цьому 20% мають забезпечити мешканці, а ще 10% можна залучити з інших джерел.

Заявки на участь у програмі подали чотири калуські ОСББ — на утеплення п’яти будинків, і вони хотіли б, щоб 10% від вартості робіт їм допоміг профінансувати міський бюджет, інформують “Вікна”.

Обсяг фінансування програми — 7 млн 275 тис. гривень на два роки. З них 973 тис. гривень — на 2021 рік і решту 6 млн 302 тис. гривень — на наступний. Бюджет програми — це 5% від сумарної вартості енергомодернізації усіх п’яти будинків.

Як пояснив на сесії заступник начальника управління економічного розвитку міста Юрій Тимків, фінансування по роках розбили саме так, бо цього року будуть завершені роботи з енергомодернізації будинків двох ОСББ: «Січове 15» (будинок №15 на вул. Січових Стрільців, де вже виконали половину роботи, бюджет утеплення — понад 6,8 млн гривень) та «Едельвейс-Калуш» (будинок на вул. Малицької, 7, загальна вартість робіт — майже 12 млн 851 тис. гривень). 5% вартості робіт по цих двох будинках — це 973 тис. гривень. Внесок мешканців по першому ОСББ складає 1,3 млн гривень, по другому — 2,5 млн гривень.

Ще три будинки планують утеплити наступного року, але там проєкти значно дорожчі: ОСББ «Незалежність К» — на два будинки на бульварі Незалежності, 4 і 6, вартість комплексної енергомодернізації будинку на Незалежності, 4 — понад 35,5 млн гривень, на Незалежності, 6 — понад 40,5 млн. гривень; ОСББ «Проспект 15А» — будинок на проспекті Лесі Українки, 15 А, загальна вартість робіт — понад 49,9 млн гривень. Відповідна сума передбачена  програмою на наступний рік.

«ОСББ зверталися про виділення 10% допомоги міста. Надіємося, що зараз обласна рада прийме свою програму і профінансує ще 5%», — повідомив Юрій Тимків.

Утім, шанси на те, що ОСББ принаймні цього року отримають допомогу з міського бюджету, — нульові. Як зазначила на сесії голова бюджетної комісії Алла Попельницька, приймати програму без фінансового ресурсу не можна. Вона запропонувала її відкласти і повернутися до цього питання після перегляду бюджету за підсумками першого півріччя.

На це Юрій Тимків відповів: приймати програму без грошей нічого не заважає. До того ж, ОСББ знають, що не зможуть швидко отримати фінансування. А після перегляду бюджету в липні-серпні на програму можна буде виділити кошти.

Однак такі сподівання — марні.

«Зразу кажу: ми не віднайдемо кошти. Дай Бог закрити, те що планували — зарплати, ремонт доріг, косовицю. Недофінансування 39 млн гривень. Сподіваюся, що до безоплатних відпусток не дійде. Основне – захищені статті, дай Бог щоб ми їх закрили. На 100% впевнений, що грошей не буде», — повідомив міський голова Андрій Найда.

Тож, у даному випадку програма — це лише декларація про наміри, які практично гарантовано не будуть реалізовані.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...