Мед Атлант

В Івано-Франківську члени “Мистецького братства” презентували колекцію робіт. ФОТО

Твори живопису, графіки та скульптури з колекції художників івано-франківського “Мистецького братства” презентували в Музеї мистецтв Прикарпаття. Експозиція налічує понад сотню робіт 55 авторів різних поколінь.

Серед експонатів виставки — картина “Панахида у Дем’яновому Лазі” художника Богдана Шляхтича. На ній митець зобразив людей, які прийшли вшановувати пам’ять жертв радянського режиму. Цю роботу надав зі своєї колекції один із членів івано-франківського “Мистецького братства” Тарас Майстришин. Чоловік розповідає, що планує цю картину передати до обласного музею визвольної боротьби або до меморіального комплексу “Дем’янів Лаз”, інформує Суспільне.

Живопис, графіка, скульптура. У Франківську члени "Мистецького братства" презентували колекцію робіт

“Я з перших днів брав участь у розкопках. Хочу, щоб ця робота залишилася в музеї, щоб бачили, як проходила ось ця панахида і скільки там було людей. Це є історія нашої держави”, — каже Тарас Майстришин.

Христина Загурська навчається на художника-реставратора, тому, розповідає, що на таких мистецьких заходах надихається технікою митців і переймає їхній досвід: “Якщо чесно, мені все до вподоби. Я дуже гуманна у мистецтві. Коли ми відвідуємо виставки таких художників, маємо вчитися, щось запозичати в них”.

Серед експонатів – твори митців не лише Прикарпаття, а й з інших міст України. Тут можна побачити роботи художників минулого століття та сучасності. Голова івано-франківського “Мистецького братства” Ігор Роп’яник розповідає, що на виставці також є картини, які він знайшов випадково біля смітника. Зокрема, це – робота художника Ярослава Музики “Мати”, на якій зображена в’язниця ГУЛАГу.

Живопис, графіка, скульптура. У Франківську члени "Мистецького братства" презентували колекцію робіт

“Я ті роботи випадково побачив, підібрав і в папку поскладав. Потім почав досліджувати. І виявилося, що одна робота – народного художника, кілька робіт – заслужених художників України”, — каже Ігор Роп’яник.

З його слів, ідея організувати цю виставку виникла спонтанно. З’ясувалося, що у всіх художників з братства зібралася невелика кількість робіт чужих авторів.

“Подумали, що дуже шкода, аби ці роботи по домівках припадали пилом. Ніхто їх не бачить. А все-таки — це роботи відомих майстрів, починаючи від художників старшого покоління – Опанаса Заливахи, Михайла Зорія, Стефанії Гебус-Баранецької”, — додає Роп’яник.

Виставку творів живопису та графіки “Мистецького братства” експонуватимуть у Музеї мистецтв Прикарпаття до кінця серпня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...