Мед Атлант

Як на Прикарпатті доглядають за тваринами, яких евакуювали із зони бойових дій. ФОТО

Двох диких тварин — коня Пржевальського з Чернігівщини та оленя плямистого з Луганщини перевезли через бойові дії на Прикарпаття.

Зараз вони перебувають на тимчасовій перетримці у Бурштині. Для них облаштували вольєр і дали імена. Місцеві фермери безкоштовно постачають їм їжу, пише Суспільне.

Вже понад два тижні кінь та олень освоюються на новому місці. Допомогли евакуювати тварин до безпечного місця волонтери з громадської організації “Еко-Галич”. Жителі Бурштинської громади називають оленя та коня Ізаурою та Олешком.

“Коли приїхав кінь Пржевальського, він був такий перестрашений. Себе почував досить дискомфортно. Так само — й олень. Він не знав, що робиться. Тварини мали стрес. На сьогодні вони себе набагато краще поводять. Олень вже ходить. І кінь показує, що це — його територія”, — розповідає заступник голови Бурштинської громади Іван Драгун.

Тварини, яких вдалося врятувати, унікальні. За словами заступника директора Галицького національного природного парку Володимира Бучка, кінь Пржевальського — останній вид диких коней. У природному середовищі був винищений людиною ще у XX столітті. Тому цих тварин занесли до Червоної книги.

Ізаурі, яку привезли на Прикарпаття, — три роки. А от олень плямистий, який живе зараз з нею, — вже дорослий самець, каже Володимир Бучко.

“Швидше за все ці коні раніше жили у нас. Населяли Євразію, Європу. І навіть мешкали, очевидно, і на території Бурштинської громади. Але, звичайно, з часом їх винищили. І вони відступили далеко на схід. І нам передали ще оленя. Це — представник не нашої фауни. Він — далекосхідний олень. Їх є багато на різних мисливських господарствах, в зоопарках. Але тварину не було, де розмістити. Не віддавати ж її, не вбивати”, — каже Володимир Бучко.

Наразі тварини перебувають на карантині. Для Ізаури й Олешка спеціально обгородили територію поблизу спорткомплексу в Бурштині — старе футбольне поле. На це спрямували гроші з міського бюджету.

“Поле було заросле. Його взагалі ніхто не використовував. Це був, грубо кажучи, чагарник. Поставили сітки, дооблаштували додаткові секції для того, щоб до тварин не потрапили собаки”, — розповідає заступник голови Бурштинської громади.

Коня та оленя планують залишити на території Бурштинської громади. Їх разом з іншими парнокопитними тваринами згодом переселять на заповідну територію — Косову гору. Там для них обгородять 70 гектарів землі. За словами Івана Драгуна, таким чином вдасться знищити інвазійні види рослин, які наразі захаращують пам’ятку природи. Цей проєкт планують реалізувати у 2023 році.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...