Мед Атлант

«Головне завдання комунальників зараз – допомогти франківцям пережити зиму» – Михайло Смушак

Івано-Франківськ на повну готується до блекауту. Міська влада облаштовує пункти обігріву в закладах освіти і культури та багатоквартирних будинках. Проте, не пунктами єдиними живуть сьогодні комунальники. Питання номер один – забезпечити франківцям безперебійне теплопостачання. Про це в інтерв’ю МІСТУ розповів директор департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак.

Генератори з «поверненням»

Розпочнемо все таки з блекауту. Всі готуються, і комунальники теж, нещодавно з’явилася інформація, що багатоквартирні будинки можуть отримати в користування генератори. Хто і на яких умовах їх отримав?

Ми шукали різні шляхи як створити в місті якомога більше пунктів обігріву, на випадок повного блекауту. Коли світла не буде не декілька годин, а день, два, або більше. І звичайно, у цих обставинах буде багато людей, яким знадобиться допомога влади. Тому ми почали облаштовувати пункти обігріву, куди людина зможе прийти, зігрітися, зарядити телефон, поспілкуватися чи випити гарячого чаю. У будинках «Комфортного дому» ми створюємо таких 50 укриттів, для цього ми придбали 50 генераторів і встановлюємо їх там. Всі заклади освіти задіяні також в облаштуванні цих пунктів. Також ми хотіли щоб такі пункти були не тільки в будинках нашого «Комфортного дому», але й в будинках ОСББ, приватних управляючих компаній, житлово-будівельних кооперативів. Ми вирішили їм допомогти і придбали для цих потреб ще 24 генератори. На даний час генератори вже закупили, місця визначили і вже їх розвозять.

Отже, 74 генератори ви закупили і вже фактично роздали, все-таки на яких умовах їх можна було отримати?

Ви знаєте, до нас зверталися різні люди, навіть з будинків, де нема підвалів, навіть з приватних будинків. Звернень було багато. Тому, ми визначили умови, щоб було відповідне підвальне приміщення, де може поміститися близько 50 людей. Друге – це розуміння керівника ОСББ, що в пункт обігріву можуть прийти не лише мешканці цього будинку, але й інші франківці. І третє, звичайно, це відповідальність за безпечне утримання генератора, яку бере на себе той, хто облаштовує пункт обігріву. Додам також, що будинки, які ми вибрали, знаходяться в різних мікрорайонах міста, навіть в різних кінцях. Зараз ми проаналізуємо ситуацію і можливо ще закупимо генератори, бо заявки люди досі подають.

Пройти цю зиму – це основне наше завдання

Крім пунктів обігріву, які ще найважливіші питання цієї зими для комунальників?

Основне – це звичайно теплопостачання в помешкання франківців. Подати людям тепло безперебійно – це питання номер один. Пройти цю зиму – це основне наше завдання.

Друге питання – це сніг і ожеледиця, тут підготуватися теж було далеко непросто. По-перше, деяку техніку в нас вилучили ще на початку війни, тобто три машини, які ми могли використовувати як снігоприбиральні у нас забрали на військові потреби. Для міста, це багато, якщо враховувати, що у нас всього їх дев’ять. Два трактори вилучили, також людей багато сьогодні наших воюють. Але, попри все, в зиму ми входимо із запасом солі, з технікою і з людьми на рівні тому, який ми мали минулого року, не краще, але й не гірше. Запасів реагентів, солі і пісчаної суміші в Івано-Франківську сьогодні є більше, ніж у Львові чи у Вінниці, наприклад. Але щоб ви розуміли, що порівняно з минулим роком ціна солі виросла у п’ять разів. А виїзд однієї машини з сіллю – це сто тисяч. Якщо запустити по місту 5-6 машин, то рахуйте – 500-600 тисяч. Це дороге задоволення тому відповідно будемо використовувати її раціонально. Тому одразу скажу, дороги чорні за кілька годин після снігопаду, цього року можуть і не бути.

Міська влада запланувала до кінця цього року відкрити нову тролейбусну лінію. Я так розумію встигли?

Так, вдалося все зробити, сьогодні 19 грудня поїхав вже перший тролейбус. Це масштабний проект який розпочався декілька років тому. Він реалізовується за «європейські» кошти і це один з найбільших проектів в місті за останні два десятиліття. Про тролейбусну лінію, яка з’єднає Пасічну і БАМ багато говорили, проект дуже складний, дорогий. Адже це будівництво підстанції, повністю всіх опор, це лінія, контактна мережа. Плюс дуже багато додаткових робіт. Всім вдалося добре і злагоджено спрацювати і маємо результат: тролейбус номер п’ять вже на маршруті.

Попри всі складнощі, які переживає наша країна, а у нас війна, що у 2022 році франківським комунальникам вдалося зробити у плані благоустрою міста?

Цього року ми не робили глобальних проектів. І це зрозуміло, в країні війна і є більш важливі витрати, тому відбувалися лише поточні ремонти. Основне навантаження лягло на «Муніципальну дорожню компанію» і вони попрацювали досить багато, силами комунальних підприємств було заасфальтовано частини вулиць Бельведерська, Чорновола і Мазепи. Вдалося зробити декілька малих скверів у центральній частині міста. Але скажу відверто, зараз у стані війни, наше головне завдання – забезпечити життєдіяльність міста і над цим ми й працюємо.

До речі, чи є кому працювати, адже ви казали, що багато людей мобілізували?

Справді багато мобілізовано. Тільки з нашої «Муніципальної дорожньої компанії» 19 працівників призвали в армію. І так з кожного комунального підприємства, залежно від величини. Насправді непросто, але комунальна сфера мусить працювати, це стратегічна сфера.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...