Мед Атлант

Святвечір 2023 в Україні: історія, традиції та прикмети

Святий вечір — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Його дата залежить від дати святкування Різдва.

Західні й східні церкви, які використовують григоріанський і новоюліанський календар, відзначають Святий Вечір 24 грудня, а християнські церкви, які використовують юліанський календар — 6 січня. В Україні останні роки дозволили відзначати Різдво Христове і 25 грудня, і 7 січня. Тож віряни, хто досі відзначатиме Різдво 7 січня, у 2023 році святкуватиме Святвечір 6 січня, передає ТСН.

Також є Другий Святий вечір, його відзначають напередодні свята Хрещення Господнього — 18 січня.

Історія та традиції святкування в Україні
Увечері напередодні Різдва Христового відзначають Святвечір. Також у цей день закінчується Різдвяний піст, що тривав сорок днів. У Святвечір дорослі утримувались від їжі до сходу першої зірки, яка й символізувала Різдво Сина Божого.

Назва Святий вечір, Святвечір (Сочевник) пов’язана з солодкою кашею, яку готували на вечерю: кутя, або ж сочиво. Наші пращури починали з сочива усі застілля від Різдва до Хрещення. До різдвяного сочива додавали мед, мак, горіхи та сухофрукти.

Зі Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті. Її називали багатою, оскільки, крім куті, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею й капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.

Після вечері 6 січня та зранку 7 січня йшли колядувати — співати народні пісні, вітати найрідніших, друзів, знайомих, сусідів. Деякі влаштовували танці навколо ялинки, особливо на відкритому повітрі.

Прикмети та повір’я на Святий вечір
►На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох.
►Місячна ніч — врожай на баштани.
►Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.
►Сніг іде — врожай на яблука.
►Іній або сніг — на мокре літо і дорід зернових.
►Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо.
►З кубельця витягали соломину: якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка — на недорід.
►Повечерявши, зв’язували ложки житнім перевеслом, щоб «не губилися в череді корови».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...