Мед Атлант

Гранти для розвитку бізнесу. З чого почати?

Існує дуже багато різноманітних програм, які дозволяють залучити кошти для підтримки бізнесу. Вони здебільшого двох видів: державні або ті, що фінансуються міжнародними чи українськими донорськими організаціями і благодійними фондами. Але часто люди, які намагаються отримати грант, мають не дуже позитивний досвід. Після перших відмов вирішують, що на конкурсі був присутній елемент корупції або ж що це дуже складно. І хоч якісно заповнити грантову заявку справді непросто, та все ж цілком можливо.  

Ірина Фіщук,  керівниця проєкту релокації Ridni, грантовий гід, керівник проєктів

 

Чого хоче донор?

Варто орієнтуватися не лише на те, які є грантові можливості, а й розуміти, що завдяки тій чи іншій програмі отримає донор. Зазвичай підприємці думають, що грантові кошти мають бути витрачені на те, щоб їхній бізнес став успішним. Але з позиції донора цього часто недостатньо, він дивиться на бізнес в ширшому розумінні. Тому підтримати може, до прикладу, те підприємство, яке має значний соціальний вплив, покращує екологічний стан або працевлаштовує незахищені верстви населення. Зараз це може бути фокус на роботу з внутрішньо переміщеними особами. Також є багато програм, що сприяють залученню жінок до бізнесу. При цьому потрібно також показати дохідність бізнесу та його результативність, але пам’ятати, що це не завжди є головним критерієм. Важливим є те, як бізнес розуміє свій вплив у ширшому контексті.

Blue envelope with money with yellow and blue papers, icons of lamp

«єРобота»

В Україні діє державна програма підтримки бізнесу «єРобота». Вона дозволяє малим підприємцям отримати 250 тисяч гривень на відкриття власної справи. Також є можливості для переробних підприємств – вони можуть розраховувати навіть на 8 мільйонів гривень. На такі ж великі суми претендують і власники теплиць та садів. Та щоб отримати кошти, підприємство має відповідати низці критеріїв. Тому перед підготовкою заявки варто проаналізувати свою кредитну історію і рейтинг, перевірити себе у різних реєстрах, зокрема, судових. Тобто пересвідчитися, чи немає речей, які можуть впливати на репутацію. Важливо також переконатися, чи немає податкових боргів, адже за їх наявності не варто навіть починати заповнювати заявку. Та головне – визначити, яку кількість людей зможе працевлаштувати підприємство. Адже податки, що будуть сплачені з їхніх зарплат упродовж трьох років, будуть умовним поверненням цього гранту. Окрім цього, деякі державні програми передбачають співфінансування проєкту  коштами підприємця, розмір якого може становити 50% від загальної вартості цього проєкту.

Міжнародні можливості

Найбільшими міжнародними організаціями, які оголошують грантові програми,  є  USAID, агентство GIZ, ООН, ЮНЕСКО. Є також програми від Євросоюзу,  Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, Центру міжнародного приватного підприємництва, Глобального Інноваційного Фонду і Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів.

Серед міжнародних грантових можливостей варто виділити ті, які підтримує USAID, зокрема, йдеться про програму «Конкурентоспроможна економіка України». Подати на неї заявку можна до липня 2023 року та отримати грант для свого бізнесу у розмірі до 1 мільйона 200 тисяч гривень. Важливим є і те, що програма підтримує широкий перелік активностей та направлена на реалізацію діяльності з підтримки безперервності та відновлення бізнесу, включно із переміщенням або відновленням бізнесу в умовах війни, розширенням та/або розростанням на зовнішні ринки, а також підтримкою рівня наявних бізнес-можливостей та/або їхнім покращенням тощо. Діяльність може бути зосереджена на таких потребах: покращення бізнес-процесів і моделей; розбудова організаційного потенціалу; розвиток виробництва; продажі, а також цифрові та торгові можливості. Також зараз анонсовані програми підтримки жіночого, сімейного бізнесів та релокації.

Програма розвитку ООН (UNDP) часто надає підтримку малому та середньому бізнесу. Суми коливаються від декількох тисяч до кількох десятків тисяч доларів на одного заявника.

Багато років в Україні діє Європейський банк реконструкції та розвитку, який формує проєктні програми за різними напрямками. Для бізнесу вони пропонують здебільшого консультативні послуги. У 2023 році діє програма, яка може компенсувати витрати на  релокацію бізнесу з небезпечних районів.

Грантові програми можна знайти і на сторінках різних посольств, зокрема, Великобританії, Швеції, Данії, Нідерландів, Німеччини, Чехії та США. 

Інформацію про актуальні програми зручно шукати на ресурсах prostir.ua та gurt.org.ua. Там є перелік можливостей для бізнесу та громадського сектору, тож тим, хто бажає отримати грант, варто регулярно моніторити ці сайти. 

Окремо варто моніторити ініціативу «Допомога бізнесу в умовах війни: релокація та відновлення», що реалізовується за підтримки проєкту USAID  «Економічна підтримка України» та Команди підтримки реформ, Міністерства економіки України. Ініціатива реалізує інформаційно-діалогові майданчики – онлайн-заходи, на яких бізнес детально інформують про новини та активності, які є актуальні для підприємництва сьогодні. Також в рамках ініціативи  ведеться  детальний грантовий календар. Детальніше можна ознайомитися за посиланням ФБ https://www.facebook.com/groups/1423919791413255 та на телеграм-каналі https://t.me/domogabizness1

 

Як переконати донора?

Часто підприємцям здається, що їхня бізнес-ідея цілком зрозуміла і не потребує додаткових пояснень. Але в результаті навіть цікаві задуми не отримують підтримки донорів. Чим краще ви структуруєте інформацію, тим більша ймовірність того, що ваш проєкт підтримають. Варто пам’ятати, що людина, яка читає та оцінює заявку, не має жодного уявлення про ваш бізнес –  наскільки він ефективний та який  має вплив. 

Інформацію донори отримують також  із реєстрів та публічних джерел. Тому важливими є навіть дописи у соцмережах, оскільки вони можуть так чи інакше роз’яснювати, підсилювати або навпаки послаблювати вашу грантову заявку. Значення має і те, що про вас пишуть інші соціальні ініціативи та журналісти. Бо людина, яка оцінює заявку, формуватиме власне бачення вашого бізнесу з того, що знайде у відкритих джерелах. 

Чітка і зрозуміла документація

Під час оформлення грантової заявки важливо правильно заповнити всі документи. В аплікаційній формі ви описуєте свою ідею, вказуєте різні зацікавлені сторони, визначаєте вплив, який буде мати ваш бізнес, демонструєте свою участь у різноманітних соціальних проєктах. Зазвичай форму заявки можна отримати на ресурсі, де оголошений проєкт. Варто звернути увагу, які індикатори виставляє грантодавець і що він перевірятиме після того, як цей проєкт буде реалізований. Також не зайвим буде пошукати в інтернеті, з яким сектором зазвичай взаємодіє донор, прочитати відгуки людей, які вже пройшли всі етапи отримання гранту, щоб зрозуміти, чи складно буде працювати. Звісно, війна внесла свої корективи і щодо грантових програм. Утім, якщо донор раніше працював із сільським господарством, то, ймовірно, і зараз він буде мати багато програм саме для сільського господарства.

У заявці обов’язково треба визначити ціль та очікувані результати. Дуже важливо зважати на терміни, у які ви будете виконувати ту чи іншу складову проєкту. Та, звісно, підготувати кошторис і бізнес-план. Ще на етапі формування заявки потрібно розуміти фінансові показники, тобто, скільки цей проєкт буде коштувати. Є багато проєктів, які не вимагають співфінансування заявника. Але якщо воно є, то ця заявка, ймовірно, отримає більше балів. 

Деякі донори, окрім аплікаційної форми, просять також мотиваційного листа, в якому заявник повинен описати, чому саме його проєкт заслуговує на підтримку. Цей документ також має велику вагу при оцінці проєктів. 

Сталість проєкту

Потрібно розуміти, що всі проєкти мають вплив на різні сфери людського життя. Тому, коли ви будете описувати сталість, шукайте прямі та непрямі впливи на ті сфери, які для вас, можливо, є поза фокусом звичного життя. Можна аналізувати ваш проєкт з позиції, як він впливає на екологію, покращує інфраструктуру, яким чином залучає незахищені верстви населення чи забезпечує гендерний баланс, впливає на рівень освіти в загальному чи на певній території. Якщо цей проєкт має точки дотику до медицини чи здоров’я людини, про це також варто писати. 

Бути готовими чекати

Подаючи заявку на грант, потрібно розуміти, що це гра в довгу. Зазвичай, а особливо зараз, на донорські організації лягає дуже велике навантаження. Крім того, термін розгляду заявок зазвичай теж дуже тривалий – від одного до декількох місяців. Тож від моменту подання вашої аплікаційної форми до отримання коштів може пройти 4-8 місяців. 

Також потрібно розуміти: якщо вам пощастило, і ви отримали кошти, то буде певна звітність і моніторинг від тих компаній, які вам ці гроші надали. Для роботи з донорами дуже добре, щоб компанія мала внутрішню систему звітності і була доволі відкрита. Для грантодавців важливо, щоби компанія, яка отримала кошти, була готова прозоро звітувати про свої результати. 

Знайти підтримку професіоналів

Якщо малий чи середній бізнес потребує допомоги в підготовці грантових заявок, то в громадській спілці «Дорога смаку Прикарпаття» є грантовий гід, який допоможе підібрати програму та підготувати якісну аплікаційну форму. Запити можна надсилати на пошту організації: [email protected].

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...