Мед Атлант

Лоти добра

Наталя Мостова

На потреби українських вояків і гуманітарну допомогу значну частину коштів вдається збирати завдяки благодійним аукціонам. Згадуємо лоти, які продали найдорожче.

Кришталевий мікрофон Kalush Orchestra

$900 000 

Kalush Orchestra стали першими переможцями Євробачення, які продали свій трофей на благодійному аукціоні. 

За артефакт змагались у традиційних грошах та в криптовалюті. На початку аукціону найвища ставка за мікрофон становила $45 000. Під час торгів її підняли у 20 разів. За результатами аукціону трофей отримало криптоком’юніті WhiteBIT.

Кошти пішли на закупівлю комплексу БПЛА PD-2 з трьох бортів та наземної станції й іншого обладнання.

Картина Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока»

$500 000

Марія Примаченко створила картину «Квіти виросли коло четвертого блока» у 1990 році. Це одна із серії робіт художниці, присвячених катастрофі на ЧАЕС. Вона вціліла під час наступу окупантів на Іванків Київської області, коли там згорів історико-краєзнавчий музей. У ньому перебувало близько 25 картин Примаченко. Частину з них урятували.

Родина художниці підтримала благодійний аукціон і відмовилася від роялті з продажу.

На отримані гроші фонд Сергія Притули придбав 125 автомобілів Volkswagen T5, якими користувалася Deutsche Post.

Рожева панама соліста Kalush Orchestra

$302 197 

За рожеву панаму Олега Псюка зібрали понад 11 млн гривень. Збір коштів організував Сергій Притула та учасники Kalush Orchestra. Усього задонатили на ЗСУ та претендували на панаму понад 31 000 людей. 

Новим власником став учасник, який зробив п’ять ставок, – житель Чехії, на ім’я Володимир.

Портрет Зеленського для обкладинки Time

$150 000

Цей портрет зняли 19 квітня 2022 року в Києві для обкладинки впливового американського журналу Time.

Початкова ціна лота невідома, але фотограф поінформував, що світлина Зеленського пішла з молотка за 6 млн гривень, хоча очікувалася менша сума.

Портрет придбав Олександр Конотопський, CEO AJAX Systems.

Усі гроші підуть на придбання генераторів для шкіл у Київській області. 

Марка «Русскій воєнний корабль, іді …!» 

$137 362 

Укрпошта випустила у продаж поштову марку «Русскій воєнний корабль, іді …!» у квітні. За пʼять днів пошта продала 500 000 екземплярів – це половина тиражу. 

На аукціоні за набір марок та конвертів із підписами військовослужбовця Романа Грибова та директора Укрпошти Ігоря Смілянського змагалися 56 учасників. Під час торгів ціна зросла у 200 разів, сягнувши 5 млн грн.

Флісова куртка Зеленського

$102 585 

На аукціоні зі збору коштів для України в Лондоні продали знамениту флісову куртку Володимира Зеленського за 90 тисяч фунтів стерлінгів. 

Тодішній прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон перед аукціоном сказав, що цей одяг має коштувати набагато більше, ніж оголошена стартова ціна – 50 000 фунтів стерлінгів. Він закликав людей витратити більше грошей на цю річ.

У підсумку куртку Зеленського продали майже вдвічі дорожче, зібравши життєво важливі кошти для гуманітарної допомоги Україні.

Картина «Перше обличчя війни» 

$100 000

«Перше обличчя війни» написали з фотографії жительки Чугуєва Олени Курило. Цей кадр 24 лютого зробив фотограф-документаліст Вольфґанґ Шван.

Американська художниця російського походження Женя Гершман, яка мала святкувати 24 лютого свій день народження, але увесь день провела, читаючи і переглядаючи новини із охопленої війною України, вирішила намалювати картину з цієї світлини.

1 березня вона оприлюднила у фейсбуці фотографію своєї роботи, яку назвала «Перше обличчя війни». Пізніше художниця заявила, що готова продати картину і витратити гроші для допомоги Україні.

Картина CND Soldiers Бенксі

$92 326 

На картині британського художника Бенксі, написаній у 2005 році, зображено солдатів, які малюють емблему миру. 

На продаж на сайті MyArtBroker роботу CND Soldiers виставив анонімний донор. Сайт не брав комісії з продажу, тож більшість грошей переказали до лікарні «Охматдит», яка, зокрема, опікується дітьми, постраждалими через війну.

Легендарний дорожній знак «Нах*й» 

631 тисяча гривень

Унікальний знак, який створили на третій день повномасштабної війни. 

У лютому після початку російського вторгнення Укравтодор дав вказівку демонтувати чи замальовувати дорожні знаки з назвами населених пунктів, аби ворог, який користувався застарілими картами, не міг розуміти, де він перебуває. З аналогічним проханням зверталися й до всіх українців.

Тоді ж створили універсальний вказівник для окупантів, який у деяких областях навіть встановили.

За цей знак, стартова ціна якого була 50 тисяч гривень, торгувалися 29 учасників. Упродовж трьох раундів аукціону ціна лота зросла до 631 тисячі гривень.

Гроші з продажу переказали на спеціальний рахунок Національного банку України на потреби ЗСУ.

Іменна ручка Байдена

600 тисяч гривень

Ці кошти використали на закупівлю пікапів для новоствореного 47-го батальйону Збройних сил України.

Переможець торгів попросив не робити досягнення з його вчинку, прокоментувавши це так: «Ми просто допомагаємо. Не заради уваги до себе. Уваги зараз потребують наші Збройні сили».

Портрет кардинала Любачівського

500 тисяч гривень

У вересні в Івано-Франківську відбувся благодійний аукціон на підтримку ЗСУ, під час якого за три години вдалося виручити понад три мільйони гривень. 

Найдорожчий лот, який продали за 500 тис. грн, – портрет кардинала Любачівського. Його представила Вигодська територіальна громада. Це полотно із сімейної колекції Любові Лаврів – дружини відомого, на жаль, уже покійного художника Олега Лавріва, який, власне, і є автором картини.

Ікону Пресвятої Трійці на аукціоні продали за 110 тис. грн, футболку від національної збірної з футболу – за 65. Прапор України з автографом соліста гурту Kalush Orchestra Олега Псюка віддали за 95 тис. грн. Боксерську рукавичку Олександра Усика з його підписом – за 150 тис. грн. Портрет Степана Бандери художника Федора Майка купили за 100 тис. грн. 

Золота медаль Нобелівської премії миру

***

У грудні Нобелівську премію миру отримала українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод». Уперше в історії України. Майже одразу після вручення премії очільниця організації Олександра Матвієнко повідомила, що своє нобелівське золото українські правозахисники продадуть на аукціоні, який відбудеться в 2023 році. Всі гроші підуть на допомогу українцям.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...