Мед Атлант

Коли у пріоритеті – турбота про пацієнта

Наталія Лозовик

Світлі, охайні кабінети зі зручним та сучасним умеблюванням, оснащені за останнім словом техніки. Ще кілька років тому усе це асоціювалося виключно із приватними клініками. Утім, після реформи франківські поліклініки почали якісно змінюватися. І 2022 не став винятком. Попри те, що повномасштабна війна поставила чимало аспектів нашого життя на паузу, медицина міста  продовжує розвиватися. Що із запланованого торік вдалося втілити у життя та які зміни чекають на підприємство у новому році, розповідає директор КНП «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги» Ольга Савчук.  

Піклуючись про найменших

Першою ластівкою позитивних змін стало відкриття у квітні оновленого педіатричного відділення у мікрорайоні Пасічна. Цей філіал дитячої міської поліклініки обслуговує не лише тамтешню малечу, але й дітей із довколишніх сіл. Та ремонту тут не бачили зо два десятки років. 

«Це відділення було у чи не найгіршому і найзанедбанішому стані. Ні умеблювання, ні обладнання тут не оновлювалися ще із часу його відкриття. Тому ідея відновити його у нас зародилася вже давно, – розповідає Ольга Савчук. – Окрім того, що ми зробили капітальний ремонт, тут тепер працює нова система опалення, яка дозволяє прогрівати приміщення до комфортної для малечі температури. Всі старі меблі та інвентар, які там були, ми списали і замовили натомість сучасні. Облаштували тут і новий кабінет щеплень – тепер він великий, просторий, кольоровий, і дітям вже не так страшно вакцинуватися. Оновили також робочі місця педіатрів, зробили окремий санвузол для пацієнтів з інвалідністю, тому що останні кілька років ми націлені на інклюзію. Сьогодні це зразкове відділення, куди хочеться прийти і де комфортно перебувати. І вже у батьків не виникатиме бажання йти укладати декларацію у приватну клініку. Тут умови нічим не поступаються». 

Вакцинуватися з комфортом

Давно потребував реконструкції і кабінет щеплень у поліклініці №5. Це пристосоване приміщення довелося цілком реформувати. Передовсім його розширили, тож простору для лікаря та пацієнта суттєво побільшало. А ще тут зробили ремонт і закупили холодильне обладнання та меблі. 

«Пандемія ковіду дуже добре нам показала, наскільки кабінети щеплень є актуальними. Вони працюють буквально увесь робочий день, – зауважує Ольга Савчук. – Тож ми не просто відремонтували цей кабінет, а ще й намагалися підійти до цього питання творчо, щоб він був особливий, з цікавою інформацією та малюнками на стінах. Аби людині, яка прийде на вакцинацію, було приємно тут перебувати. Звісно, дуже вдячні нам і працівники, адже і їм працювати стало зручніше».

Ширший спектр послуг

«Паралельно ми задумувалися і над тим, – ділиться Ольга Савчук, – що необхідно докуповувати апаратуру, яка буде приносити підприємству кошти, розширить можливості надання допомоги і допоможе надавати ті послуги, які в принципі в амбулаторних умовах досі не надавалися».

Так у поліклініках Франківська з’явилися два новітні холтер-апарати для добового контролю ЕКГ. Вони дають можливість виявити порушення в роботі серця, навіть якщо вони трапляються дуже рідко, оскільки запис електрокардіографії ведеться безперервно. Ця послуга є платною, проте приблизно на 30% дешевша, ніж у приватних структурах. І попит на неї є. Як і на ЕКГ-обстеження загалом. Відтак для кожного структурного підрозділу КНП закупили 6 апаратів новітньої генерації, які можуть записувати дані, залишати їх у пам’яті та передавати дистанційно. 

Разом з тим у час війни постала гостра потреба в сучасному та ефективному методі загоєння ран. Тож для поліклінік міста придбали два VAC-апарати.

«Для учасників бойових дій ця процедура буде безкоштовною. Цей апарат також може ефективно загоювати і хронічні рани у пацієнтів з цукровим діабетом чи трофічними виразками. До цього часу його використовували хіба що у стаціонарах, але тепер працювати із системою, яка успішно використовується у всьому світі, зможуть і наші травматологи. Тобто ми намагаємося перекрити усі ті зони, які досі у нас були білими плямами». 

Сучасний підхід до діагностики

Скласти гідну конкуренцію приватним закладам можуть сьогодні і два оновлені кабінети вузьких спеціалістів у поліклініці №5. Офтальмологічний тепер узагалі називають еталонним. Його повна реновація відбувалася у три етапи: передовсім тут оновили інтер’єр, закупили сучасне умеблювання та найважливіше – оснастили за останнім словом техніки. Цифрова електронна таблиця, яка дозволяє стовідсотково визначити гостроту зору, має понад 20 режимів і підходить буквально усім пацієнтам – від малечі до людей похилого віку. Є тут і високоточна апаратура для оцінки більш глибоких змін очного яблука. Усі обстеження та необхідну допомогу за електронним скеруванням лікаря у цьому кабінеті надають безкоштовно. 

Цілком модернізували і ЛОР-кабінет. Змінився тут не лише зовнішній вигляд приміщення, але й якість діагностики захворювань вуха і слухового нерва шляхом оновлення апаратури. Зокрема, на озброєнні у медиків тепер сучасний аудіометр – спеціальний прилад, який дозволяє максимально точно визначити ураження слуху на різних його рівнях чи патології на початкових стадіях і підібрати правильне лікування пацієнтам.

«Аудіометр наразі є лише у нас та в обласній лікарні, – стверджує Ольга Савчук. – Це обстеження обов’язкове для тих, хто йде на групу інвалідності по слуху, хто проходить перекомісію на групу інвалідності чи за іншими скеруваннями. Є і певні види професій, коли на роботу без аудіометрії не беруть, вона є обов’язковою у профогляді. Тож на сьогодні це родзинка закладу. І у зв’язку із такими змінами виникає дуже багато питань, мовляв, поліклініки посягають на вторинний рівень допомоги, але я з гордістю запевняю: наші спеціалісти постійно проходять різноманітні курси підвищення кваліфікації і готові надавати такі послуги. Ми не просто розширюємо їх кількість, але й робимо акцент на якості».

Базові зміни

Ще декілька масштабних і не менш важливих проєктів, які вдалося втілити в життя, залишилися практично не поміченими для більшості пацієнтів поліклінік. Проте суттєво вплинули на мікроклімат у закладах. У низці із них замінили вікна, а в 5-ій власними силами реанімували підвал, який слугує тут і сховищем, і пунктом обігріву. Тут встановили сучасні інноваційні решітки, які убезпечать приміщення в майбутньому від підтоплень. А ще облаштували мийну і стерилізаційну. Вирішили у 2022-му і давню проблему із дахом. 

«У нас на 4-му поверсі працює денний стаціонар, популярний серед мешканців міста. Тож аби людям було комфортно отримувати там допомогу, ми спромоглися і повністю зробили реконструкцію даху, який протікав, власним коштом. Сума чимала, і це ті речі, які не покажеш так, як, до прикладу, нову апаратуру, але вони є базовими і без них заклади повноцінно функціонувати не можуть. Ми найперше робимо акцент не на яскраву картинку, а на комфорт. Я вдячна своїм працівникам, які попри все – складну реформу, воєнні реалії, усі виклики – залишилися на своїх місцях і продовжують працювати та гідно конкурувати із приватними закладами. Ми намагаємося ламати стару систему, коли люди не довіряють медицині. Хочемо, щоб наші пацієнти забули нарешті, що таке радянська поліклініка, і приходили сюди охоче. Наш заклад, –  наголошує Ольга Савчук, – створений для людей».

І на 202-й у Центрі первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги запланували втілити щонайменше два грандіозні проєкти. Уже невдовзі у поліклініці №2 вперше запрацює кабінет комп’ютерної томографії. Також на базі цього структурного підрозділу вже сьогодні створюють центральну лабораторію, яка зможе охопити усі аналізи, які досі можна було зробити лише у приватних. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...